четвртак, 9. јул 2020.

Весић: Нове мере кључне за смањење броја заражених у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да су за Град Београд посебно важне нове мере републичког Kризног штаба које се односе на забрану организованог јавног окупљања, што значи да неће бити окупљања за више од десет људи у затвореном и отвореном јавном простору.

Он је, говорећи о мерама на ванредној конференцији за новинаре у Старом двору, нагласио да се ова забрана посебено односи на свадбе, прославе, испраћаје и слично.

– Што се тиче радњи, односно затворених простора, ту је обавеза да једна особа сме да буде на четири квадратна метра. Ако простор има 100 метара квадратних, максимално 25 људи у њему може да борави. Угоститељским објектима који немају башту ограничен је рад до 21 сат, а они са баштама могу да раде до 23 сати, као до сада. После 23 сата нико неће моћи да ради – прецизирао је Весић.

Он је рекао да је био заједно са градоначелником Радојичићем на седници Кризног штаба, те да се надају да ће ове мере бити довољне да Београд, као највеће жариште, има мање заражених.

– Болнице у Београду су препуне не само због Београђана већ и због тога што се сви тежи клинички случајеви из Србије упућују у београдске болнице. То је разлог што су капацитети у Београду попуњенији него у другим градовима у Србији. Наша молба је да грађани ове мере поштују, а према анализама од јутрос, 98 одсто људи у градском превозу користи маске. Од 150 људи које смо контролисали, наишли смо на двоје, троје који нису носили маске. Наша препорука је да се маске приликом одласка у тржне центре не скидају, јер је суштина ношења маски у затвореном простору то што они имају централну климу – рекао је Весић.

Он је истакао да је Град захвалан јер већина Београђана поштује мере и понаша се одговорно, а то се односи и на угоститеље.

– Верујем да ћемо брзо изаћи из овог другог пика или другог таласа и да ћемо моћи да се вратимо нормалном животу. Као што је и премијерка рекла, мере су орочене на најдуже две седмице, што значи да бисмо могли у том року, уз поштовање свих мера, да их полако и укидамо – казао је Весић.

Он је подсетио да, што се тиче општинских скужби и служби у Градској управи, грађани на шалтерима у посебним боксовима могу да оставе своје захтеве и да се обрате путем имејла.

– Комуникација се и иначе тако одвија и сви добијају одговоре у најкраћем могућем року. Грађани који не користе мејл, могу да оставе свој захтев у посебне сандучиће и да немају никакав физички контакт. Одмах добију одговоре писаним путем или телефоном, што зависи од тога како они то траже. Приликом уписа деце у вртиће, видело се да овај начин комуникације добро функционише – закључио је Весић.