субота, 11. јул 2020.

Весић: Од сутра раде базени на отвореном

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Градски штаб за ванредне ситуације данас усвојио правила по којима ће од сутра морати да раде сви јавни базени на отвореном, као и купалишта у Београду.

Весић је истакао да су неки отворени базени данас радили, а неки не, те напоменуо да то није нормална ситуација на плус 35 степени.

– Грађанима би требало омогућити да користе отворене базене уз поштовање строгих правила – рекао је Весић и додао да ће базени на отвореном од сутра радити. 

Према његовим речима, усвојено је 11 правила која ће морати да поштују посетиоци на базенима.

– Под сунцобраном могу да се налазе само две особе, осим породица са малом децом, размак између лежаљки који заузимају једна или две особе, осим породица са малом децом, мораће да износи најмање два метра, забрањени су тимски спортови у води или на обали, који укључују блиски контакт, барови и кафићи могу да служе храну само запаковану у оргиналним паковањима, столови у бару морају да буду удаљени најмање 1,5 метара, а у баровима и кафићима на базенима није дозвољено организовати забаве или прославе. Капацитет купалишта је 40 људи на 1.000 метара квадратних, запослени на базенима морају да носе маске када су у контакту са посетиоцима, забрањено је коришћење тушева и свлачионица у затвореном простору, изузев тоалета, те позивамо спортске центре да, уколико је могуће, уведу резервације – објаснио је Весић.

Он је позвао све посетиоце на базенима да поштују мере физичке дистанце и личне хигијене и тако чувају и себе и друге.

– Мислим да смо пронашли меру између потребе да отворени базени раде, јер су дани све топлији, и да се сачува здравље људи – поручио је Весић.