понедељак, 3. август 2020.

У другој фази рада система „Око соколово” обавештења за возаче, кажњавања од 10. августа

Друга недеља тестирања система за детектовање непрописно паркираних возила „Око соколово” почиње данас. Ни у овој недељи неће бити кажњавања, али ће се слати обавештења возачима чија су возила затечена као непрописно паркирана, изјавио је секретар за послове комуналне милиције Иван Дивац.

Он је, гостујући на ТВ Студио Б, прецизирао да ће грађани добијати обавештења са молбом да се више не паркирају на тим местима и да не угрожавају безбедност саобраћаја, кретање људи и јавног превоза. 

– У протеклој недељи, у улицама где функционише систем „Око соколово” дневно смо у просеку опажали око 1.300 непрописно паркираних возила. Овај систем од 10. августа почиње са кажњавањем грађана који бахато паркирају возила. То не значи да до тада свако може паркирати где хоће, јер су патроле Комуналне милиције на терену и раде редован посао, тако да се не изненаде они који добију казну – рекао је Дивац.

Он је посебно истакао да је систем „Око соколово” веома ефикасан и пројектован тако да потпуно искључује селективно кажњавање.

– Не постоји фактор људског утицаја. Ако се неко бахато паркира, ма ко то био, казна ће му бити прописана. Апелујем на грађане да не остављају возила на коловозу, жутим тракама, пешачким прелазима, трамвајским шинама. Неће бити селективног кажњавања јер ће сви чије возило буде затечено у прекршају бити кажњени – истакао је Дивац.

Он је подсетио да Секретаријат за саобраћај издаје посебне дозволе одређеним службама које могу да се заустављају. 

– У ту категорију спадају такси возила, доставна возила, у време када је то дозвољено, затим возила јавног градског превоза, као и возила градских служби које врше хитне интервенције. Та возила са посебним дозволама биће унета у систем и неће бити санкционисана, док за друге неће бити никаквих попуста, сви ће бити кажњавани – навео је Дивац.

Он је казао и да очекује да ће систем „Око соколово” убрзати проток саобраћаја и до 15 одсто, те да ће се на улицама где овај систем буде функционисао смањити бахато паркирање на минимум.

– Очекујемо да ће сви они који буду бахато паркирали, плаћати те казне и да ће схватити да тиме угрожавају друге, као и да ће престати са том праксом – закључио је Дивац.