субота, 19. септембар 2020.

Градоначелник Радојичић учествовао у „Дану без аута”: Унапређењем инфраструктуре и мењањем навика до бољег квалитета живота

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и директор Европске транспортне заједнице за Западни Балкан Матеј Закоњшек учествовали су данас у „Дану без аута” и у центру града на Теразијама обележили почетак „Бициклистичког фестивала” у оквиру Европске недеље мобилности.

Догађају су присуствовали секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, секретар за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор ЈКП ГСП „Београд” Радиша Момчиловић, представници Секретаријата за спорт и омладину, као и представници градских предузећа и општина.

Градоначелник је истакао да је Град Београд један од око 3.000 градова који традиционално од 16. до 22. октобра обележавају Европску недељу мобилности. Градоначелник је рекао да се данас промовише шетња и вожња бицикала, односно дан без аутомобила, чиме се скреће пажња на значај зелене хијерархије у саобраћају у великим градовима. 

– То значи да пешачење и вожња бицикла имају приоритет у односу на све друге начине транспорта. Иза тога у тој хијерархији је јавни градски превоз, а на четвртом месту сви други начини транспорта који користе обновљиве изворе енергије и изворе енергије који најмање загађују животну средину. Све више смо, сви у свету, свесни овог проблема. У Београду, граду од 1,7 милиона становника у овом тренутку, имамо 650.000 аутомобила и ако желимо да поправимо квалитет живота, ако желимо да наша животна средина буде још чистија, да водимо рачуна о екологији, морамо се окренути зеленој хујерархији – истакао је градоначелник.

Да бисмо у томе успели, потребно је да променимо навике и успоставимо зелену хијерархију, навео је Радојичић и додао да је битно да градови обезбеде инфраструктуру која ће омогућити ту хијерархију, као и да сви заједно мењамо навике. 

– Београд је претходних осам година реализовао много значајних пројеката који се тичу инфраструктуре која омогућава и фаворизује пешачење и бициклизам. Поменућу пешачку зону која је сада не само у Кнез Михаиловој већ и на Обилићевом и Косанчићевом венцу, затим имамо пасарелу која целокупну пешачку зону од 2,8 хектара повезује са Савским кејом, затим Променаду, Савски парк и трг. Недавно смо отворили бициклистичку стазу од Савског трга, преко Немањине до Славије. Све више ширимо кругове у којима људи могу лако да користе ове начине транспорта, односно да шетају, возе бицикле и тротинете. Сви треба да схватимо да ово убрзање у којем свет данас живи није добро, да не сме на првом месту бити брзина живота и профит, већ да морамо водити рачуна о животној средини. Једино тако ћемо нашим потомцима оставити здраву животну средину и светлу будућност – нагласио је Радојиччић.

Градоначелник је позвао возаче да данас, а и сваког другог дана, што је могуће мање возе, а више користе друге начине транспорта. Посебно је указао и да воде рачуна о пешацима и бициклистима јер је, како је навео, важно да им се омогући да и они буду безбедни. 

– Желим да Београд буде еколошки град, зелени град, а у том правцу се он и развија претходних година. Визија свих нас је да се и даље развија у том правцу а за то су нам важни јаки партнери. Имамо Европску унију на нашој страни и верујм да ћемо заједно наставити да развијамо и Београд и Србију, и да ћемо заједно реализовати велике пројекте који се тичу екологије, животне средине и мобилности. Посебно захваљујем Сему Фабрицију што воли Београд, ради са нама и даје допринос да Београд буде лепши и здравији град – рекао је Радојичић.

Он је захвалио и Матеју Закоњшеку који је од августа у Београду, пожелео му добродошлицу у Београд и изразио наду да ће заједно наћи пројекте од заједничког интереса за регион, Београд, Србију и Европу.

Градоначелник Радојичић је позвао Београђане да дођу у центар града или прошетају својим деловима града, возе бицикл или тротинет и дају допринос здравијој животној средини.

Сем Фабрици је рекао да је ова иницијатива део Европске недеље мобилности, чија је визија да Европа постане неутрална по питању емисије угљен-диоксида до 2050. године.

Матеј Закоњшек је истако да је Европска недеља мобилности посебан догађај који окупља градске администрације и партнере како би заједно са грађанима показали да може да се живи здравије и на одрживији начин. Такође је додао да је ово прилика за све нас да размислимо о нашем односу према животу и природи, као и да је потребно наћи одрживији начин који више штити природу.

Градоначелник, Фабрици и Закоњшек обишли су данас и штанд Општине Врачар који промовише апликацију „Инфо за све”, штанд Европске уније и учеснике дечје ликовне радионице.