четвртак, 24. септембар 2020.

Обавештење за угоститеље на територији града Београда

Секретар за привреду Милинко Величковић позвао је све угоститеље који пружају услуге смештаја у некатегорисаном угоститељском објекту на територији града Београда да у најкраћем могућем року испуне своју законску обавезу и да се евидентирају код јединице локалне самоуправе, односно да доставе своје пријаве Секретаријату за привреду, Улица краљице Марије 1/17. 

Све потребне информације и обрасци налазе се на сајту Града Београда на линку: https://www.beograd.rs/cir/gradska-vlast/1769574-prijava-za-nekategorizovani-smestaj_2/

Величковић је истакао да ће угостититељи од 1. октобра 2020, када и почиње примена правилника којим се уређује област централног информационог система (еТуриста), моћи да пријављују домаће и стране туристе искључиво преко ЦИС-a.

Непоступањем по правилнику, угоститељи чине прекршај, сагласно Закону о угоститељству и Закону о странцима, о чему ће бити обавештена туристичка инспекција и МУП – Служба за странце.

Величковић је подсетио да је, у складу са Законом о угоститељству, Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело Правилник о начину уношења, рада, вођења и коришћења централног информационог система, његовој садржини и врсти података. Правилник прописује начин вођења евиденције корисника услуга, подношења захтева за категоризацију, као и обрачунавања боравишне таксе. 

Сва обавештења, текст правилника, корисничка упутства у вези са Централним информационим системом (еТуриста) објављени су на сајту: www.eturista.gov.rs.

Градски секретар за привреду је нагласио да су до 1. октобра 2020. сви угоститељи који пружају услуге смештаја у категоризованом и некатегоризованом угоститељском објекту у обавези да преузму шифре за своје корисничке налоге и почну са радом у ЦИС-у. Важно је да угоститељи који још увек нису преузели шифре, то ураде у што краћем року. Секретаријат за привреду је свим угоститељима који су евидентирани и имају решења о категоризацији угоститељских објеката послао путем имејла обавештења о датуму и времену личног преузимања шифри у просторијама Градске управе Града Београда – Секретаријата за привреду, у Краљице Марије 1.