субота, 31. октобар 2020.

Градоначелник Радојичић упутио телеграм саучешћа поводом смрти митрополита Амфилохија

Поводом смрти митрополита Амфилофија, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић упутио је телеграм саучешћа Светом архијерејском синоду Српске православне цркве и патријарху српском, господину Иринеју.

– Поштовани, Град Београд и ја лично, дубоко жалимо због ненадокнадивог губитка, смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија, изузетног мислиоца и педагога, а пре свега неуморног и непоколебљивог борца за свој српски и православни народ у Црној Гори, на Косову и Метохији и целом свету. Иако овог премудрог и способног духовника највише славимо и ценимо као обновитеља и заштитника цркава, али пре свега саме вере у Црној Гори, Београд га се сећа и као декана и професора Богословског факултета нашег Универзитета, а свет памти као врсног теолога, признатог и цењеног како у Атини, тако и Москви и Паризу. Јасне и чисте мисли, бритког језика и далекосежне визије, казивао је оно што јесте и како су му срце и ум налагали.
 
Светом архијерејском синоду Српске православне цркве и патријарху Иринеју изјављујем саучешће уз наду да ће лик и дело митрополита Амфилохија наставити да живе кроз његове ученике, речи и дела, придружујући се безбројним верницима који сада оплакују упокојење овог великог човека, ипак умирени чињеницом да је његова целоживотна мисија ширења братске љубави, дубоке вере и јединства победила – каже се у телеграму саучешћа градоначелника Београда.