петак, 27. новембар 2020.

Изложба „Добровољци” у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић посетио је данас изложбу фотографија „Добровољци” поводом обележавања стогодишњице формирања села у Србији, која су после Првог светског рата основали добровољци из САД-а.

Изложби у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” присуствовао је управник ове установе Александар Јерков и председник Фондације „Халијард” Џон Капел.

Младеновић је подсетио да је Град Београд неколико година уназад организовао манифестацију „Дани слободе”, те да су на тај начин спојена два важна датума у историји Београда, дан ослобођења у Првом светском рату и дан ослобођења у Другом светском рату. Како је навео, ова изложба и сарадња са Фондацијом „Халијард” представља спој два велика рата и везу српског и америчког народа, као и наше две државе. 

– Узајамна помоћ, сарадња и партнерство били су изузетно важни у историјским приликама, али је и остало нешто што нас подсећа на дубоке корене сарадње и велико пријатељство српског и америчког народа. У Првом светском рату, што се може видети на овој изложби, српски народ поднео је велику жртву која се мери милионима страдалих. Немерљив је допринос добровољаца из САД-а, који су од почетка рата ступали у јединице српске војске и били на најтежим положајима у разним биткама, од Церксе битке, одбране Београда, Колубарске битке, преласка Албаније, па до пробоја Солунског фронта – рекао је Младеновић.

Како је навео, Фондација „Халијард” враћа наше сећање и оваквим изложбама и фотографијама извлачи хероје из заборава.

– Види се да је велики број тих људи крајње несебично и из патриотских разлога дошао у гротло рата. То и сада изазива језу и страхопоштовање, јер су они све напустили, напустили су своје продице и дошли у Србију, у најтеже битке које су се тада одигравале у Европи – нагласио је Младеновић и додао да ће се сарадња Града Београда и Фондације наставити и у делу који се односи на Други светски рат. 

Према његовим речима, Фондација „Халијард” је формирана да нас подсети на историјски догађај 1944. године, када је као јединствен случај у историји ратовања забележена велика активност и акција Југословенске војске у отаџбини и пребацивање стотине америчких пилота из центра Шумадије у Италију, даље у Америку, као и њихово ослобађање.

– Оваква изложба показује да се историјске чињенице и догађаји не заборављају, да не смемо никада заборавити оно што је важно – закључио је Младеновић.

Председник Фондације „Халијард” захвалио је Младеновићу и управнику Универзитетске библиотеке Александру Јеркову на прилици да посети ову установу.

– Ово историјско место је савршена локација за ову изложбу. Као што је помоћник градоначелника рекао, настојимо да презентујемо јавности што више историјских „прича” које повезују Сједињене Америчке Државе и Србију. Није у питању само историја, већ и указивање на добре односе наших држава, како би требало да остане и у будућности – рекао је Капел.

Јерков је изразио задовољство чињеницом да је Универзитетска библиотека испред Универзитета у Београду могла да буде домаћин изложбе која нас подсећа на нешто што не сме бити заборављено.

– Постојали су људи који су волели Србију, њену историју, али и будућност, и који су били спремни да дају живот за то. Обележили смо стогодишњице, 1914. и 1915. годину и тадашња разарања Београда, а приближавамо се стогодишњици 1923. године, када је почела изградња објекта Универзитетске библиотеке, која је споменик начину на који се превазилазе ратна страдања – рекао је Јерков.