петак, 4. децембар 2020.

У вртиће долази трећина уписане деце

У београдске вртиће протекле недеље долазило је у просеку 19.295 деце дневно, што износи око 33 одсто укупно уписане деце и за сада ниједан случај заражавања није измакао контроли, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Како је рекао, највећу долазност по установама појединачно бележе предшколске установе на Звездари и у Земуну, где је током ове недеље просечно било присутно око 44 одсто уписане деце, док је најнижа долазност у општинама Сопот и Обреновац, око 22 одсто.

– Сви подаци се прате на дневном нивоу, у сталној смо комуникацији са свим надлежним институцијама и за сада се са функционисањем вртића у доба епидемије боримо најбоље што је могуће – рекао је Гак.

Он је истакао да је епидемиолошка безбедност апсолутни приоритет у сваком објекту свих 17 предшколских установа на територији Београда, те да се све прописане мере поштују без изузетка.

Евидентно је, како је рекао, да у овим данима у вртиће доводе децу само родитељи који немају другог избора, што умногоме олакшава борбу свим запосленима који дају све од себе.

– Показали су изузетну професионалност током ових тешких месеци – навео је Гак.

Он је поручио и да је током новембра потврђено присуство вируса код 90 деце и 584 запослених у вртићима, што у односу на укупни број деце и запослених, како је оценио, није алармантно.

– Са овим бројкама успевамо да се носимо, важна је одговорност свих да бисмо се зауставили на овоме и обезбедили да вртићи раде за све којима је то неопходно – закључио је Гак.