петак, 4. децембар 2020.

Весић уручио књиге за малишане у новоотвореном вртићу у Сурчину

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас новоотворени вртић „Паун” у Сурчину и том приликом уручио књиге за његову библиотеку, које је донирала издавачка кућа „Вулкан”.

Весић је подсетио да је у овом тренутку на територији града Београда изграђено или је у току изградња осам вртића, а у процесу је расписивање набавке за још шест. 

– То значи да ће Град у наредних годину дана имати изграђених 14 вртића у којима ће бити места за око 3.000 деце. Никада у историји града није у једној години изграђено oволико установа и посебно сам срећан због тога јер улагање у децу је улагање у будућност – нагласио је Весић.

Овај вртић је, према његовим речима, решио проблем недостајућих места за малишане у Сурчину. 

– Када смо прошле године завршили упис имали смо око 140 деце која су чекала да буду уписана, а овај вртић може да прими до 250 деце, што значи да више нема листе чекања. С обзиром на разуђеност ове општине, имамо још четири вртића у Добановцима, Бољевцима, Јакову и Бечмену и ту ћемо у наредном поериоду радити на појачању капацитета – истакао је Весић.

Он је подсетио да се у овом тренутку, осим овог у Сурчину који је завршен, граде вртићи у Улици Милоја Закића на Чукарици, у Новоградској улици у Земуну, у Булевару патријарха Павла, Белом пољу у Обреновцу, на Бежанијској коси и Блоку 62. 

– Расписали смо управо тендер за изградњу вртића на Врачару где Анекс Општине Врачар који има око 700 квадрата претварамо у вртић за око 300 деце. До краја ове године расписујемо тендере за изградњу вртића који ће бити на локацијама Миљаковац 3, Браће Јерковић, Миријево, лева обала Дунава и Младеновац – нагласио је Весић који је подсетио да је пре девет година на листи чекања у Београду било око 10.000 малишана. 

Он је истакао да ће Град Београд са децом која буду уписана скоро достићи циљ да 75 одсто деце буде уписано у вртиће, што је у складу са стратегијом Владе Републике Србије која прописује да све локалне самоуправе до 2025. године имају толики проценат деце у предшколским установама.

Весић је посебно захвалио издавачкој кући „Вулкан” која је донирала 250 књига из едиције „Вулканчић”, намењене деци предшколског узраста, те додао да је сигуран да ће се и убудуће одазивати на овакве акције Града. 

– На овај начин показујемо да друштвено-одговорне компаније могу да ураде нешто добро за друштво у овој тешкој економској ситуацији изазваној ковидом. Зато је њихов гест много већи и значајнији и верујем да ће то бити позив и за друге компаније – навео је заменик градоначелника.

Председник општине Сурчин Стеван Шуша захвалио је што је, како је рекао, леп и функционалан простор вртића сада оплемењен.

– Овај вртић сада спада у један од најлепших у Београду. Недостаје још да изградимо централну кухињу и вешерај. У плану је да од 2022. године кренемо са изградњом још једног вртића и надамо се помоћи Града. На тај начин бисмо решили проблем смештаја деце са наше територије. У Сурчину је некада било 650 деце која нису могла да се упишу у вртић, а испуњавала су све услове. Са два вртића која смо отворили у последњих годину и по дана тај број је много мањи – појаснио је Шуша.

Према његовим речима, Општина Сурчин је у протеклом периоду уложила много труда и новца, као и Град, да се све школе на територији општине опреме и среде. Наставићемо да улажемо у ове установе, јер на младима остаје свет, додао је Шуша.

Директорка „Вулкан знања” у оквиру „Вулкан издаваштва” Нада Осмајић изразила је задовољство што су на позив Града подржали ову акцију.

– Велико је задовољство када имате прилику да учествујете у овако хуманој акцији. Са издањима „Вулканчић”, која су намењена деци од три до шест година, васпитачи ће моћи квалитетније да раде, а деца да уживају. У ово време короне сви смо забринути и лепо је промовисати овакве ствари, живот треба да иде даље – поручила је она и додала да ће се „Вулкан” радо одазвати оваквим акцијама Града.