уторак, 21. септембар 2021.

Весић: Подела таблета основцима у Младеновцу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић поделио је данас таблет уређаје ђацима ОШ „Живомир Савковић” у Младеновцу и представио им овај пројекат који потпуно омогућава спровођење дигиталне наставе. Како је нагласио, испоручено је 1.939 таблета и 424 лаптоп рачунара за учитеље и наставнике.

– То значи да свако дете у Младеновцу које похађа трећи, четврти, пети и шести разред има свој таблет на ком има бесплатан интернет и путем којег ће имати приступ бесплатним дигиталним уџбеницима. Свака учитељица, учитељ, наставница и наставник који држе наставу од трећег до шестог разреда имају бесплатан рачунар са бесплатним интернетом и приступом дигиталним уџбеницима. То значи да је у Младеновцу могуће организовати дигиталну наставу – нагласио је Весић и додао да је то велика победа за Младеновац, јер ће младеновачка деца имати оно што немају деца у Бечу, Паризу, Лондону.

Како је навео, читави разреди имају своје таблете и не постоји дете без таблета, без обзира на то каквог су материјалног стања родитељи.

– То је најважнија ствар коју смо урадили у Београду. Неко ће рећи да је важна обилазница, метро или нешто друго, а ја мислим да је суштински ово најважније. Најважније је то што смо уложили у децу и што ће наша деца бити спремна за живот у 21. веку. На сваком месту на територији Београда деле се таблети и свако дете без обзира на то где живи има исто, таблет и могућност за дигиталну наставу – истакао је Весић.

Сада ћемо радити са директорима школа и наставницима како бисмо их охрабрили да користе ову могућност коју смо дали, навео је Весић и додао да свакој новини треба времена да заживи, али ако само једно дете у разреду нема таблет не може да се спроведе дигитална настава, а сада је тај проблем решен.

– Помоћи ћемо наставницима да почну да користе дигиталне уџбенике, јер је боље и лакше да дете носи таблет који је тежак 300 грама него уџбенике који су тешки неколико килограма – казао је Весић.

Према његовим речима, током ове године биће усвојена измена Закона о образовању, а Град Београд је тражио, што је Министарство усвојило, да се изједначе дигитални и основни уџбеници.

– То значи да ће следеће године неке школе моћи да изаберу само дигиталне уџбенике. Таблети се на три године додељују родитељима, а после истека тог периода постају њихово власништво. Они су без икакве надокнаде и осигурани су. Сви ученици шестог разреда ће таблете пренети у седми разред, а следеће године купићемо таблете за садашње ученике другог разреда, који ће постати ученици трећег разреда. Сваке године ћемо куповати и нове рачунаре за учитеље и наставнике како би у неком тренутку сви били опремљени најновијим рачунарима. Циљ нам је да наше школе буду тако организоване да буду изнад нивоа школа у Европској унији – рекао је Весић.

Весић је позвао родитеље деце која иду у први и други разред да искористе право које даје Град Београд и да се пријаве за субвенционисање куповине уџбеника за децу првог и другог разреда.

– На територији Младеновца има око 1.000 родитеља чија деца иду у први и други разред, а уколико већ нису искористили то право рок је 30. септембар. Ми плаћамо четири уџбеника, за предмете свет око нас, матерњи језик, математику и изабрани страни језик. Цена зависи од издавача и износи око 6.000 динара. Сви који желе да добију субвенцију Града Београда треба да узму потврду да им је дете уписано у први или други разред, да приложе очитану личну карту, као и копију своје платне картице. Све то може да се обави онлајн, а може да се пошаље и поштом, а у року од десетак дана чим обрадимо предмете почињемо са уплатом средстава родитељима. Мислим да је то помоћ родитељима који имају повећане трошкове у септембру. Досад имамо више од 23.000 родитеља који су се пријавили, од 34.000 колико их је на територији Београда, а чија деца иду у први и други разред – навео је Весић.

Београд улаже у своју децу и у образовање и то је најпаметнија инвестиција коју можемо да урадимо, додао је Весић и истакао да је на овај начин Београд показао да може да буде бољи од многих градова у Европи.

– Недавно сам разговарао са амбасадором из једне земље Европске уније која је много богатија од Србије и који ми је рекао да у њиховом главном граду више од половине школа нема интернет, а о томе да сва деца имају таблете и наставници лаптопове могу само да сањају. То има у Београду и то значи да можемо да будемо бољи од других када желимо, када се потрудимо и добро организујемо. Желимо да покажемо да не морамо да каскамо за другима, ако треба у нечему да будемо бољи од других одлично је што је то образовање, јер је то најпаметнија инвестиција – закључио је Весић.

Председник општине Младеновац Владан Глишић захвалио је Горану Весићу на, како је истакао, великом пројекту поделе таблета за основце.

– Таблети ће нашим основцима омогућити дигитализацију и бољи квалитет наставе – навео је Глишић.

Подсетио је да су, захваљујући Граду Београду, у претходном периоду уложена велика средства у сређивање Основне школе „Живомир Савковић”, те најавио наставак улагања у основно образовање.

Директорка Основне школе „Живомир Савковић” Милијана Крстић истакла је да је данас у ову школу стигло 139 таблета за ученике од трећег до шестог разреда и 20 лаптопова за учитеље и наставнике.

– Захваљујући овом пројекту Града Београда наша деца ће сада имати једнаке услове за праћење дигиталних садржаја и праћење наставе на даљину. Пројекат убрзава дигитализацију наставе и значи потпуну трансформацију нашег образовног система – навела је Крстићева.

Догађају је присуствовао и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић.