недеља, 24. октобар 2021.

Покретна канцеларија Горана Весића са грађанима Новог Београда

Заменик градоначелника Горан Весић данас је у оквиру акције „Београд побеђује” својом покретном канцеларијом обишао Старо сајмиште на Новом Београду где је са становницима овог дела града разговарао о проблемима које имају и могућностима њиховог решавања.

Весић је том приликом истакао да се Старо сајмиште и Блок 18 налазе у центру Београда, а да је њихова инфраструктура као да живе у средњем веку. Он је нагласио да овде људи имају озбиљне егзистенцијалне проблеме које годинама нико није решавао што из објективних што из субјективних разлога. 

Како је рекао, данас је дошао да разговара са њима и по одзиву људи види се колико је важно да се прича и колико се проблема реши само једним обичним разговором. 

– За мештане је најважније да ћемо почети да пројектујемо канализацију, нећемо више да чекамо инвеститоре који би то решили када почну да граде, а до тада људи да живе са септичким јамама у центру Београда. То значи да ће Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда почети пројектовање кишне и фекалне канализације, а у међувремену ћемо помоћи људима да испразне септичке јаме. Поред тога договорили смо се и око уклањања грања јер има пуно старог дрвећа, као и побољшања чишћења овог дела града – рекао је Весић.

Када је реч о самом меморијалном центру Весић је подсетио да је усвојен закон којим је предвиђено да се овај простор претвори у меморијални комплекс, место сећања на све ужасе Холокауста. Он је нагласио да ће сви људи који овде живе бити обештећени и добиће нове станове.

Заменик градоначелника је посебно нагласио да је Блок 18 веома атрактивно грађевинско земљиште и да, за разлику од Београда на води где је 99 одсто земљишта припадало држави, овде више од 70 процената припада људима који у власници. 

– Они ће сами моћи да преговарају са инвеститорима јер ће им вредност плацева бити битно већа него што је данас. Грађани су се жалили да имају проблем и са легализацијом, а како кажу имају све услове за то. Моја је намера да дођем овде негде у мају или јуну јер хоћу да људе погледам у очи и видим шта смо све урадили. Видећемо и како да се реши то што им је укинута амбуланта иако Град није за то надлежан – рекао је Весић.

Он је поновио да једним разговором може доста проблема да се реши, нису сви проблеми решиви, али када се отворено, како је рекао, прича онда је све лакше. 

Следећа локација покретне канцеларије била је Блок 24 где су проблеми грађана углавном везани за  ЈКП „Градско стамбено".

Весић, који је новобеоградске локације обишао са сарадницима и директорима јавних комуналних предузећа, најавио је изградњу дечјег игралишта у Блоку 24, али и увођење градских чесми и појачану контролу буке на овој територији.

За најмлађе је била организована позоришна представа као и посебни поклони за дечаке и девојчице.