понедељак, 25. октобар 2021.

„Сајам књига“ у Заводу за заштиту споменика културе града Београда

Услед отказивања овогодишњег Београдског сајма књига Завод за заштиту споменика културе града Београда ће уместо на Београдском сајму понудити своја издања у Свечаној сали Завода. У току целе недеље, od 25. до 29. октобра, организована је продаја публикација Завода са уобичајеним сајамским попустом од 50 одсто, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

У оквиру своје основне делатности Завод за заштиту споменика културе је посвећен презентацији и популаризацији културно–историјског наслеђа Београда, кроз издавање монографија, часописа и каталога, организовање конференција и изложби, сарадњу са медијима, културним центрима, институтима, школама и факултетима. Природа делатности Завода условљава сталну сарадњу са бројним институцијама и организацијама из различитих области, као и појединцима. Континуитет деловања кроз различите друштвене епохе, сведочи о напорима више генерација стручњака у остваривању мисије заштите непокретних културних добара на подручју Београда. У оквиру издавачке делатности Завода до данас је објављен велики број наслова и периодичних издања.

Из Завода подсећају заинтересоване на каталоге непокретних културних добара у форми водича, едиције која је покренута у Заводу 2008. године.  До данас је у каталозима објављено 130 прича о културним добрима. Такође, Завод издаје и часопис завидног реномеа „Наслеђе“ који има категорију М51 - врхунски часопис националног значаја, а чији је 22. број управо у припреми. Такође, ова установа је издала и бројна и разноврсна монографска издања, каталоге изложби које су приредили стручни сарадници Завода, као и зборнике научно-стручних конференција у организацији Завода за заштиту споменика културе Града Београда.