четвртак, 9. децембар 2021.

Радојичић: Континуирана подршка Града Београда Саветовалишту „Хало беба”, славимо 20 година његовог постојања

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас у Старом двору обележавању двадесетогодишњице рада телефонског Саветовалишта „Хало беба” Градског завода за јавно здравље Београд.

Радојичић је рекао да је потребно много преданог рада како би се једно овакво саветовалиште одржало чак две деценије. Бројке кажу да је до сада обављено око два милиона разговора са родитељима, а неретко саветовалиште добије и 500 позива дневно. 

– Бројке доста тога могу да нам покажу, али кључна димензија рада Саветовалишта „Хало беба” јесте одговорност у давању савета. Као дечји хирург који је желео да организује слично педијатријско саветовалиште из области дечије хирургије, знам колико је то компликован и тежак посао. У свакој изговореној речи постоји велика доза одговорности и због тога знам да је посао који обављате изузетно важан. Град Београд од 2007. године директно помаже Саветовалишту „Хало беба”. Наставићемо да пружамо континуирану подршку, а посебно ме радује да је саветовалиште осавременило концепт свог рада увођењем апликације за мобилне телефоне, што представља допринос и „смарт сити” концепту којем тежимо – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, Град Београд је од 2013. године определио за породиље близу 16 милиона евра, уз напомену да су овогодишња опредељена средства за 10 одсто већа у односу на претходну годину. 

– За ову годину определили смо 30 милиона динара за решавање проблема парова са секундарним стерилитетом. Кроз конкурс је до сада 60 парова са једним дететом добило још једну шансу за родитељство. Будући да смо направили и извесне уштеде, ову могућност добиће још 30–40 парова почетком наредне године, и то са још блажим условима конкурса: мајка сада неће моћи да буде старија од 45 година, а раније је та граница била 42 године. Време трајања дијагностикованог секундарног стерилитета раније је било најмање четири године, а сада је то две године. Овим желимо да покажемо да водимо рачуна о концепту демографске политике Владе Републике Србије – закључио је градоначелник и Саветовалишту „Хало беба” пожелео још пуно оваквих јубилеја, те додао да се радује сваком новом успеху и постигнутим резултатима овог саветовалишта.

Директорка Градског завода за јавно здравље и једна од оснивачица Саветовалишта „Хало беба” Душанка Матијевић је истакла да је 20 година постојања овог саветовалишта изузетно дуг јубилеј и да је фокус интереса ове организације на раном расту и развоју деце.

– Завод за јавно здравље је уз подршку Министарства здравља и Уницефа реализовао велики број пројеката, како би унапредио знање и вештине патронажне службе. Један од тих пројеката је и „Хало беба” – рекла је Матијевићева.

Државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски је истакао да министарство улаже велике напоре у циљу заштите породице и да ће наставити да подржава овакав пројекат. 

Заменица директора Уницефа у Србији Јоси Ечевери Буркхарт је истакла важност коју ова услуга пружа родитељима.

– Веома смо поносни што смо учествовали у оснивању овог пројекта, који је препознат као пример добре праксе и у региону – рекла је Јоси Ечевери Буркхарт.