понедељак, 4. јул 2022.

У изловљеним комарцима на територији Београда детектован вирус Западног Нила

Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” je током анализе изловљених комараца са територије града Београда детектовала вирус Западног Нила на шест локација врло специфичном и сензитивном методом PCR-a, саопштено је из овог предузећа.

Тренутно у клопкама доминирају комарци рода Culex тзв. „кућни комарци”, који су управо преносиоци овог вируса. Реч је о комарцима изловљеним у београдским општинама Палилула, Сурчин и Барајево. Из тог разлога ће у овим општинама бити појачани третмани сузбијања одраслих јединки комараца, а суграђанима се саветује повећан опрез.

За ларве ових комараца је карактеристично да се развијају у водама богатим органском материјом, какве се срећу у каналима на територији наведене три општине. Поред тога, ове ларве се развијају и у воденим стаништима које је направио човек, као што су септичке јаме, саксије, канте и бурад с водом, олуци, аутомобилске гуме, фонтане, украсна језера и томе слично. Из тог разлога „Чистоћа” апелује на грађане да у циљу смањења бројности ових комараца редовно са својих имања уклањају предмете и посуде у којима се може задржавати вода, као и да редовно чисте олуке и празне септичке јаме.

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић позвао је суграђане да покажу додатни степен одговорног понашања.

– Молимо суграђане да се понашају савесно, да обавезно користе репеленте, мрежице против комарца и да избегавају боравак напољу током периода највеће активности ових инсеката, што је у термину од 19 до 24 часа, када наше екипе спроводе акције сузбијања комараца. Појава вируса Западног Нила је била очекивана. Нажалост, наше сумње су се обистиниле и зато апелујем на суграђане да буду опрезни и не занемарују симптоме, те да се обавезно јаве лекару услед појаве високе температуре, главобоље, малаксалости или осипа у пределу грудног коша –  рекао је  Попадић и апеловао на суграђане да не ометају акције предузећа и дозволе екипама интензивно сузбијање комараца, јер је то у овом тренутку најважније.

Он је упозорио да свако ометање акција сузбијања комараца доводи у опасност здравље свих Београђана.

Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” наставиће свакодневно спровођење мониторинга бројности комараца на 24 различите локације у Београду, што укупно чини око 320 различитих тачака обрађених током једног месеца, док ће лабораторија наставити анализе изловљених узорака. Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа” од ове године богатији је за два чамца помоћу којих се врло успешно обављају третмани сузбијања како одраслих форми комараца тако и ларвицидни третмани. Такође, богатији је и за два специјализована амфибијска возила помоћу којих се досеже до врло неприступачних терена, што је од посебног значаја за мониторинг комараца и ларвицидне третмане.

Житељи Београда сваког радног дана од 7 до 15 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатни број телефона 0800-000-807.