среда, 29. март 2023.

Шапић: Градоначелник сам свих Београђана, а не разних интересних група

Све одлуке које Градска управа Града Београда доноси намењене су искључиво побољшању квалтета живота грађана. Било да је у питању уређење приобаља, раскидање штетних уговора, градња инфраструктуре или било шта друго, Град Београд на прво место ставља интерес грађана и њихову добробит, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Инсајдер. 

Шапић је нагласио да је актуелна градска управа хомогена и да су до сада све одлуке донете јединствено и у интересу Београђана. 

– Мислим да јесам градоначелник свих Београђана, као што сам и обећао. Све одлуке које актуелна градска управа доноси су апсолутно у интересу грађана. Такође, све одлуке и реализације различитих пројеката су у складу са законским прописима који их регулишу – истакао је Шапић. 

Он је подсетио да је лично предложио Одлуку о уређењу савског приобаља и добио подршку Скупштине града. 

– Потребно је пре свега да читава инфраструктура на обалама буде постављена легално и да читав процес буде у складу са законом. Док сам на функцији градоначелника, Градска управа сигурно неће одустати од уређења савског приобаља. Промене начина уређења приобаља могу да иницирају једино надлежне институције, попут Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе”, јер оне по закону могу да промене одлуку или донесу неку другу о радовима које треба да спроведемо. У том случају, тражићемо од њих да нам дају начин како да легално доведемо воду и струју, али да одустанемо од уређења приобаља, то нећемо. Сплавови могу да буду бренд Београда, али прво треба да их буде у адекватном броју како не би угрожавали поглед на реку, онда да не угрожавају људе који живе у њиховом окружењу и на крају да не ремете хигијену приобаља и да поштују све еколошке стандарде. Тек тада ће бити прави репрезент нашег града, на један уређен и цивилизован начин – рекао је Шапић. 

Говорећи о уговору са компанијом „Кенткарт”, Шапић је поручио Београђанима да не би требало да брину и да ће интерес Београда бити одбрањен. 

– Никакву штету Београд неће претрпети, штавише, покушаћемо да санирамо штету која је нанета Граду од 2011. године. Град годишње субвенционише градски превоз са 250 милиона евра и видећемо колико ћемо тај износ смањити у наредних неколико година. Ускоро ће се сазнати ко је током 12 година трајања тог уговора био оштећена страна, Град Београд или приватна компанија – рекао је Шапић. 

Према његовим речима, за уклањање Старог савског моста тренутно се чекају дозволе за постављање платформе која је неопходна за тај посао. 

– Пре свега, требало би нагласити да се тај мост уклања како би нови био саграђен, а не да би остала празнина на том месту. Нови мост ће бити скоро четири пута шири од садашњег. Он је део великог пројекта у оквиру којег су градња тунела од Економског факултета до Улице деспота Стефана и прављење велике саобраћајнице са новобеоградске стране која ће скупљати сав саобраћај преко моста из центра града и дистрибуирати га даље према Земуну и Новом Београду, а тако ће и ове две општине додатно повезати са најдаљим деловима града за њих, са левом обалом Дунава, Звездаром и Палилулом. Нови мост и саобраћајница на Новом Београду, као и два километра тунела представљају можда и највећи саобраћајни пројекат у Београду у последњих 50 година – додао је Шапић. 

Оно што је обрадовало све родитеље који имају децу у вртићима јесте најава бесплатних вртића од септембра. 

– Систем је остао исти, само што ће Град сада субвенционисати пуну цену вртића, тако да родитељи ништа неће плаћати, што представља велику уштеду за породицу, поготово за ону која има више деце. Ова градска власт радиће такође на побољшању положаја васпитачица и њихових услова рада – рекао је Шапић и подсетио да су на његову иницијативу први пут ове године сви запослени у школама и вртићима добили ваучере, те да ће их добити и крајем ове године.

Како је рекао, почели су да се реализују пројекти које је најавио, попут увођења јединственог броја за пријаву проблема, додајући да ће за родитеље, поред бесплатних вртића, велика уштеда бити и бесплатни уџбеници за све ђаке, без обзира на њихово материјално стање. 

Градоначелник је указао и на све предности „београдске картице” преко које ће грађани моћи да остваре велики број попуста.

 – Имам право да верујем да ћемо успети са њеном реализацијом јер смо на Новом Београду то већ имали. Овога лета омогућићемо Београђанима да овом картицом остваре бесплатан улазак на све отворене базене. Када „београдска картица” заживи, власник картице ће моћи да путем сајта прати све предности које му она омогућава – појаснио је градоначелник.

Када је реч о пресељењу зоо-врта, Шапић је изнео свој утисак да око 70 одсто грађана подржава ову идеју, како због хуманијих услова за животиње тако и због тога што ће Калемегдан напокон бити у ситуацији да се нађе на листи заштите UNESCO-а.  

– Док сам ја градоначелник, на Калемегнадну се ништа неће градити на месту где је сада зоо-врт, и у то можете да будете сигурни – рекао је Шапић.