петак, 13. септембар 2019.

Весић: „Марина Дорћол” продата за 3,8 милијарди динара

Земљиште на локацији „Марина Дорћол” продато је за 3,861 милијарду динара на јавном надметању у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић. 

– Поред прихода од продатог земљишта од скоро 32 милиона евра, у буџет града биће уплаћен и допринос за уређивање грађевинског земљишта, који ће инвеститору бити обрачунат у поступку прибављања грађевинске дозволе, а који ће износити преко десет милиона евра – изјавио је Горан Весић.

На лицитацији је учествовао један инвеститор, који је за локацију од четири хектара дао понуду по почетној процењеној тржишној вредности земљишта.

Весић је рекао да се према плану детаљне регулације локација налази у зони предвиђеној за комерцијалне делатности и становање, а поред ових објеката, обавезна је и изградња уређених зелених површина са дрворедом које морају бити у јавном коришћењу. Он је додао ће на техничку документацију за све објекте и садржаје који се буду градили сагласност давати Комисија за планове Скупштине Града Београда, као и да ће будући инвеститор морати да се придржава услова надлежних институција у погледу заштите околине споменика културе Термоелектрана „Снага и светлост”, како се не би угрозиле њене вредности. 

Максимална бруто површина објеката који могу да се граде на локацији је 76.000 квадратних метара.

Град Београд ће уз помоћ Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда обезбедити приступ комплексу преко две јавне саобраћајнице које су планиране са западне стране комплекса, док ће обавеза инвеститора бити да изгради све комуналне инсталације у оквиру комплекса ради повезивања са јавном инфраструктуром. Обавеза инвеститора биће да реконструише кран старе централе и црпну станицу, као и да уреди привезиште за чамце, које ће потом предати Граду Београду.