понедељак, 16. септембар 2019.

Почела Недеља руског филма „Бaјке детињства”

Секретар за културу Иван Карл и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко отворили су данас у Омладинском позоришту „Дадов” недељу руског филма у Србији „Бајке детињства”. Госте је дочекао директор „Дадова” Владимир Мијовић.

Иван Карл је рекао да су деца најискренија публика, те да и он припада генерацији која је читала руске бајке.

– Oвo ниje фeстивaл тaкo да нeмa пoбeдникa и пoбeђeних, сви су пoбeдници зaтo штo кoд дeцe пoдстичу знaтижeљу кa рускoм филму, a тa знaтижeљa кaд пoрaсту пoстaje културна и крeaтивнa сaрaдњa. Свe зajедно jeстe грaђeњe и jaчaњe приjaтeљствa двa вeликa нaрoдa – рекао је Карл и захвалио организаторима.

Александар Боцан-Харченко навео је да је управо ова манифестација пример добре сарадње и пожелео срећу учесницима фестивала. 

– Издвојио сам овај догађај као један од најважнијих у нашим односима јер нам његова традиција помаже да чувамо културу и заједничку везу између народа наших земаља. Недеља руског филма је догађај са мање политике а више доживљаја и уживања – рекао је амбасадор и захвалио свим спонзорима фестивала.

Директор Недеље руског филма у Србији Филип Кудрјашов нагласио je да се манифестација одржава већ седму годину заредом у Србији.

–Драго нам је да нас Београд гостољубиво прима, подржава и омогућава да вам приказујемо наше филмове. У првом плану биће играни филмови, а такође и анимирани радови чији су аутори деца – закључио је Кудрјашов.