петак, 20. септембар 2019.

ЈП „Београдска тврђава” на Сајму културе на српском знаковном језику

Јавно предузеће „Београдска тврђава“ учествоваће на манифестацији „Отворена врата - сајам културе на српском знаковном језику“, у понедељак, 23. септембра од 10 часова у Установи културе Стари град – Пароброд.

Како је саопштено из овог предузећа, током манифестације, која се организује поводом Међународне недеље глувих и Међународног дана знаковних језика, посетиоци ће бити у прилици да се упознају са специфичностима заједнице глувих, српским знаковним језиком, културом и традицијом заједнице глувих, као и најзначајнијим изазовима у употреби српског знаковног језика у Републици Србији.

У оквиру манифестације, ЈП „Београдска тврђава“ представиће јединствени водич на српском знаковном језику, доступан глувим и наглувим особама за обилазак Београдске тврђаве. Пројекат је заживео 2018. године, од када су, у Стамбол капији,  заинтересованима на располагању таблет рачунари са јединственом апликацијом која садржи 22 приче преведене на српски знаковни језик (у видео-форми), као и упутство за коришћење водича и основне информације о пројекту. Изнајмљивање је бесплатно, уз лични документ.

Обележавање Међународне недеље глувих као и Међународног дана знаковних језика за циљ имају промоцију српског знаковног језика као првог језика глувих особа у Србији, који је према томе право, а не само опција.

Манифестацију „Отворена врата - сајам културе на српском знаковном језику“ организују Градска организација глувих Београда и Kултурно уметничко друштво глувих Београда „Радивој Поповић“, у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Србије и Асоцијацијом тумача српског знаковног језика, а уз подршку Министарства културе и информисања, градског Секретаријата за културу Града Београда и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Детаљне информације на веб страници: www.gogb.org.rs.