недеља, 10. новембар 2019.

Весић: Не купујте Галерију „Прогрес”

Заменик градоначелника Београда Горан Весић позвао је данас правна и физичка лица да не учествују у лицитацији за продају изложбене галерије „Прогрес” у Кнез Михајловој улици, „осим ако не желе да улажу у културу”.

– Ова галерија је стављена под заштиту државе и Завода за заштиту споменика одлуком Владе Србије од 1. августа, тако да у њој не може да се врши било каква делатност осим културне, као што није могуће вршити било какве радове на преправци овог простора – рекао је Весић гостујући у емисији „Свитање” на РТВ „Пинк”.

Весић је истакао да је одлука донета на предлог Града Београда како би се спречили они који покушавају да продају Галерију „Прогрес” и да је претворе у коцкарницу.

– Док смо ми на власти у Београду то се неће догодити и Галерија „Прогрес” остаје простор намењен уметности. Ми ово радимо јер је Град Београд када је зграда „Прогреса” грађена дао услов да се направи уметничка галерија на месту где је некада била чувена Галерија „Себастијан”. Неколико пута је Град Београд покушао да дуговања која „Прогрес” има према граду претвори у власништво над галеријом. Нажалост, неко је баш одлучио да ту отвори коцкарницу. Е па неће моћи – рекао је Весић за Телевизију „Пинк”.

За време приватизације, зграда „Прогреса” се већ неко време продавала, а Град Београд упорно тражи да се галерија сачува и да онај који купи зграду нема могућност да промени простор галерије и њену намену, изјавио је Весић.

– Шта ће бити са остатком зграде, као и са објектом у Крњачи нас не интересује. Ако неко жели да издвоји 5,27 милиона евра за 751 квадрат ове галерије, колико траже они који је продају, треба да му буде јасно да ће у том простору моћи само да излаже слике или да се бави промоцијом културе. Ако има таквих људи, град ће бити задовољан да неко уложи 5,27 милиона евра у културу – поручио је Весић.

Компанија „Прогрес” огласила је трећи пут продају непокретне имовине путем јавног надметања 11. децембра. Продају се објекти у склопу зграде „Прогрес” у Змај Јовиној, у центру Београда, а имовина је подељена у осам целина. Најскупља је галерија површине 751,7 квадратних метара, с почетном ценом од 5,27 милиона евра. Оглашена је и продаја техничког центра „Прогреса” у Крњачи по почетној цени од 11,5 милиона евра. Продаја непокретности „Прогреса” се спроводи у складу са унапред припремљеним „планом реорганизације”, да би се намирили повериоци.