недеља, 10. новембар 2019.

Весић: Новогодишња расвета се укључује у петак

Гостујући у емисији „Свитање” РТВ „Пинк”, заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће новогодишња расвета у Београду бити укључена у петак, 15. новембра, и да ће три месеца украшавати град, до Дана државности Републике Србије.

– Украсна новогодишња расвета биће укључена у петак, 15. новембра, а до 1. децембра биће постављене јелке и велике композиције, као што су улазна капија и лавиринти – рекао је Весић. 

Он је додао да ће новогодишња расвета бити укључена три месеца, до Дана државности Републике Србије. 

– Новогодишња расвета је већ укључена у многим главним градовима Европе, као што су Беч, Москва, Будимпешта, Лондон, па је дошао ред и на наш град. Ове године нисмо набављали нову расвету. Украсићемо 122 локације и први пут центре седам приградских општина. У односу на прошлогодишње локације, ове године имаћемо једну нову – Топличин венац, који је у међувремену реконструисан и уређен тако да се сви поносимо њиме. Традиционално клизалиште неће бити на Тргу Николе Пашића, већ ће се налазити на новом и реконструисаном Тргу републике – казао је Весић. 

Он је додао да је град монтирао 2.769 светлећих фигура, 198 светлећих завеса и 3.346 светлећих ланчаница и нагласио да је Београд један од најбoље украшених градова Европе. Весић је најавио да ће у четвртак, 14. новембра, бити пуштена и нова декоративна расвета Бранковог моста. 

– Монтирали смо 346 „ЛЕД ргб дмx” рефлектора са носачима, 7.700 метара електроинсталација положених у поцинковане носаче каблова и исто толико оптичких каблова, 35 разводних кабловских ормана, као и два главна ормана – објаснио је Весић, прецизирајући да ће нова расвета омогућити да мост буде осветљен различитим бојама и да је могуће да на бочним странама моста буду различити динамички ефекти, као што су заставе, поруке и слично. 

– Сви динамички ефекти су контролисани временским сатом и унапред препрограмирани по сценама за одређене датуме и сате у будућности – истакао је Весић.

Он је рекао и да је Бајракли џамија, као споменик културе, добила нову расвету са 91 ЛЕД рефлектором.