понедељак, 11. новембар 2019.

Весић: Херојско страдање Србије у Првом светском рату не сме бити заборављено

Заменик градоначелника Београда Горан Весић положио је данас поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату венац на спомен-обележје на Француском војном гробљу. Венце су положили и амбасадор Француске Жан Луј Фалкони, министар иностраних послова Ивица Дачић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, представници Министарства одбране, као и представници амбасада Немачке, САД, Мађарске, Италије, Црне Горе, Русије, Алжира, Канаде, Чешке, Аустрије, Аустралије, Белгије, као и делегација Европске уније.

Весић је подсетио да се Први светски рат завршио на данашњи дан пре 101 годину и да је у питању један од највећих сукоба у историји човечанства у којем је 70 милиона људи било мобилисано, а 20 милиона изгубило живот.

– Процентуално, Србија је претрпела највеће губитке изгубивши 28 одсто становништва и око 50 посто мушке популације. Такве жртве је демографски јако тешко било надокнадити и у том смислу допринос Србије је немерљив. На данашњи дан сећамо се свих храбрих српских војника, а не смемо да заборавимо да је Први светски рат почео са циљем да српски народ буде уништен. Аустроугарска монархија је уништење српског народа поставила као циљ назвавши операцију „Туширање оловом”, уз велике злочине почињене нарочито у Подрињу, где су страдала читава села. Страдали су они који нису имали никакве везе са ратовањем – цивили, жене и деца. Зачетник тог рата је на крају уништен, али је наша земља платила страшну цену. Сећaмо се данас и свих наших савезника, пре свега Француске, Велике Британије, Италије, САД, али и других земаља – рекао је Весић.

Он је додао да се због тога у Паризу – у вагону у којем је потписано примирје данас налази српска застава.

– Сурови рат је тако био окончан, док је Београд ослобођен 11 дана раније. Ослободила га је херојска армија Петра Бојовића и данас је прилика да се сетимо свих тих људи, али и да будемо свесни чињенице да до пре неколико година у Београду 1. новембар није ни обележаван. Срећан сам и задовољан што другу годину заредом имамо по један шкослки час посвећен Првом светском рату и што млађе генерације имају прилику да чују шта се догодило током херојског страдања нашег народа. То је нешто што не би смело да се заборави – поручио је Весић.

Француски амбасадор је, између осталог, подсетио на велика страдања у Првом светском рату, рекавши да је Србија претрпела велике губитке.

– Данас се сећамо свих људи који су дали своје животе, не само Француза већ и војника са свих светских фронтова, као и цивилних жртава. Тај рат је променио многе земље, а у свет се после четири године разарања и страдања поново вратила демократија и нормалан друштвени живот – рекао је Жан-Луј Фалкони.