понедељак, 11. новембар 2019.

Положени венци на споменик руским војницима и спомен-обележје на Војном гробљу Комонвелта

Поводом Дана примирја у Првом светском рату,, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венце на Спомен-костурницу страдалих руских војника, као и на спомен-обележје војницима на гробљу Комонвелта.

Младеновић је рекао да данас обележавамо дан којег се сећа читав свет одавањем почасти онима који су дали живот за слободу у Првом светском рату.

– Као што је познато, Србија и српски народ су доживели страшно страдање током Првог светског рата. Бројке говоре да је највећу жртву у том великом сукобу поднео један мали народ са Балкана. Наш народ је извукао поуке, али је потом још више страдао у Другом светском рату. Сећајући се свих жртава уједно себе опомињемо да нешто слично више никада не би смело да се понови. Данас имамо мир и заједно са представницима земаља које су током Великог рата биле на супротстављеној страни обележавамо овај важан датум  – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, на овај начин указујемо будућим генерацијама да рат никада није решење и да једино можемо да размишљамо о миру.

– Оваквим порукама и церемонијама једни друге подсећамо на важност мира и стабилности. Српски народ је доживео страшно страдање у прошлом веку и не преостаје нам ништа друго него да са народима у окружењу, али и са целим светом, градимо бољу будућност – рекао је Младеновић. 

Испред Споменика руским војницима, присутнима се обратио амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко, који је истакао да су везе Русије и Србије нераскидиве, док је присутне на гробљу војника земаља Комонвелта поздравила амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд.

Венце су положили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, представници Министарства одбране, амбасадори САД, Немачке, Француске, Велике Британије, Русије, Белгије, Канаде, Аустралије, Белорусије, као и представници амбасада Италије, Чешке, Румуније и других земаља.