уторак, 19. новембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Млади су актуелни учесници позитивних промена у нашем друштву

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић отворио је пети по реду „Самит младих” који се данас одржава у хотелу „Метропол”, у организацији Канцеларије за младе Града Београда.

Он је истакао значај скупа јер окупља младе и талентоване људе који, поред сопственог развоја, како је рекао, доприносе и развоју нашег друштва. 

– Овакви скупови омогућавају учесницима даљи развој њихових вештина и знања, али и доприносе развоју нашег друштва. Јасно је да сте ви наша будућност и својом енергијом и активностима усмеравате даље правце развоја Београда и Србије – истакао је Радојичић. 

Он је подсетио да Град Београд даје допринос активностима младих низом бесплатних едукација које организује Канцеларија за младе. 

– Град Београд даје допринос активностима младих низом бесплатних програма едукације, као и Локалним акционим планом за младе који се реализује преко Канцеларије за младе. Поента оваквих скупова је да дођете до нових искустава, размените нове идеје и покренете нове старт-ап компаније преко Научнотехнолошког парка, који вам пружа велику подршку – подсетио је први човек престонице. 

Он је подсетио да је циљ да се Београд развија у правцу „паметног града”. 

– Ми желимо да Београд развијамо у правцу „паметног града” (смарт сити), а такав град се не може развијати док грађани не буду имали лак начин комуникације путем IT технологија и уз креативну способност младих, коју већ поседују. С обзиром на то да ће све већи број становника живети у великим градовима, ако желимо да дочекамо те изазове на прави начин, неопходна је креативност и енергија младих људи – указао је градоначелник и захвалио учесницима самита јер су актуелни чиниоци позитивних промена у нашем друштву. 

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић поручио је учесницима самита да су будућност овог града и наше земље. 

– Ви ћете наставити да развијате нашу престоницу у смеру безбедног и паметног града у коме ће бити једнаки услови за живот у свих 17 градских општина. Без „смарт ситија” нема будућности, а будућности нема без вас – указао је Петронијевић.

Он је подсетио да је Научнотехнолошки парк Београд само у прошлој години остварио добит од 20 милиона евра. 

– Град је обезбедио услове, али тај новац су зарадили млади Београђани који су остали у Србији и показали да могу да буду конкуренти и на страним тржиштима – подсетио је Петронијевић и најавио даље унапређења услова за младе. 

Директор Канцеларије за младе Недељко Радосављевић захвалио је учесницима скупа, као и челницима Града Београда на подршци и доброј сарадњи. Он је позвао младе Београђане да се прикључе активностима Канцеларије за младе и на тај начин допринесу бољем положају те популације. 

Саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Никола Лазић је најавио да ће се то министарство у наредном периоду интензивно бавити младима.

– Заједно ћемо креирати нове политике прилагођене времену у коме живимо. Веома је важно да се млади окупљају, размењују искуства и стичу неформална знања, а овакви догађаји су право место за то – навео је Лазић. 

Догађају су присуствовали чланови Градског већа Града Београда, представници градског Секретаријата за спорт и омладину и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.