уторак, 10. децембар 2019.

Весић: Град наставља да подржава младе који напуштају систем социјалне заштите

Град Београд је одлучио да јавно подржи пројекат Фондације „СОС Дечија села Србија” који подразумева подршку деци која излазе из хранитељских породица, установа и система социјалне заштите уопште, са циљем да се професионално обуче и лакше дођу до посла, рекао је заменик градоначелника Горан Весић на конференцији „Јаки и млади – нове перспективе”, која је данас одржана у хотелу „Радисон”. 

Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Слађана Чабрић. 

Весић је подсетио да Град Београд води одговорну социјалну политику и сходно томе се одговорно односи према поменутој категорији младих људи. 

– О томе сведочи и чињеница да смо у претходне две године реновирали четири стана за смештај особа које „излазе” из хранитељских породица и установа попут домова за децу без родитељског старања или сличних установа. Кроз те станове је у периоду од неколико година прошла 51 особа, а тренутно тамо борави шесторо младих. До краја године биће завршено реновирање још два стана, па ће следеће године на располагању бити укупно шест. Град Београд обезбеђује и финансијску подршку – 50 одсто просечне зараде у периоду од две године, односно док особа која је напустила систем социјалне заштите не пронађе запослење – рекао је Весић. 

Према његовим речима, све то се ради са циљем да период адаптације после изласка из система социјалне заштите буде што комфорнији. 

– За нас су пројекти које реализује Фондација „СОС Дечија села Србија” изузетно важни, јер је у питању помоћ која деци олакшава професионално опредељење за занимања која су у том тренутку тражена на тржишту рада. Град Београд ће наставити сарадњу са Фондацијом „СОС Дечија села Србија” и у том смислу ћемо у јануару потписати протокол који ће омогућити да млади, који „прођу” кроз овај програм, могу да конкуришу за посао у градским јавним предузећима. Сходно томе, програми ће обухватати обуке за одређене врсте послова за којима постоји потреба у јавним предузећима и на тај начин ћемо дати свој допринос њиховом лакшем запослењу. Позваћемо и велике компаније са територије града Београда да учествују у овом пројекту, а подсећам да сличан модел већ имамо са Сигурном кућом – додао је Весић. 

Он је изразио задовољство чињеницом да се овај пројекат успешно развија и оценио да је посао града да пружи додатни допринос како би био успешнији. 

– Буџет Града Београда за социјалну заштиту ће следеће године бити већи за три одсто, односно око 130 милиона динара. То је доказ да је Београд финансијски све стабилнији, а посебно сам поносан чињеницом да све обавезе из области социјалне заштите исплаћујемо без дана кашњења. Пре шест година, дуговање према корисницима социјалне заштите у Београду износило је 46 милиона евра, али је сада ситуација у потпуности супротна и корисници знају да ће помоћ добити тачно на време, што је некада можда и важније од висине износа – закључио је Весић. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је изразила задовољство чињеницом да има прилику да учествује на данашњој конференцији, подсетивши присутне да је данас 10. децембар – Дан људских права. 

– Град Београд је трајно опредељен ка решавању проблема са којима се сусрећу млади, нарочито они без родитељског старања. Желела бих да истакнем велику подршку коју Секретаријат за социјалну заштиту ужива од градских челника, јер да Београд не обезбеђује довољно средстава, систем социјалне заштите не би био оволико „широк” и ефикасан. Због тога и овом приликом захваљујем на повећаном буџету за наредну годину. Због свега наведеног, јасно је да издвајања за децу без родитељског старања у наредним годинама могу да буду само повећана. Србија може да се поноси бројем деце у хранитељским породицама, а не у установама. Деца која се налазе у систему социјалне заштите, имају подршку града и институција, али је време када напуне 18 година и напуштају систем веома важно и осетљиво. То је период када локална самоуправа ступа на сцену преко услуга у оквиру заједнице. Финансијску помоћ након напуштања система социјалне заштите тренутно добија 36 младих, за шта је у буџету издвојено око 17 милиона динара – рекла је Наташа Станисављевић. 

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Слађана Чабрић рекла је да је од велике важности самосталност, односно период напуштања коришћења социјалне заштите и проналажења посла. 

– Млади су укључени у различите облике образовања – мали проценат њих је напустио школу, а од тога 40 одсто студира. Запажен је знатан пораст процента младих који студирају, јер је 2014. године тај број био око 27 одсто – рекла је Слађана Чабрић. 

Председница Управног одбора Фондације „СОС Дечија села Србија” Невена Чоловска Херцог истакла је да је циљ овог пројекта да се младима омогући адекватно запослење, јер ће им то омогућити да буду социјално и економски осамостаљени.