среда, 15. јануар 2020.

Весић: Почела изградња здравствене станице у Угриновцима

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствао је данас почетку изградње здравствене станице у Угриновцима у општини Земун. Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Александар Марковић, чланови Градског већа Милош Дангубић и Гаврило Ковачевић, секретар за инвестиције Лука Петровић и председник општине Земун Дејан Матић. 

Весић је истакао да ће се објекат здравствене станице простирати на нешто мање од 1.570 квадратних метара, као и да је рок за завршетак радова 2. август 2020. године. 

– У року од месец дана након почетка радова на изградњи здравствене станице у Борчи, Град Београд започиње с радовима на изградњи здравствене станице у Угриновцима, која је део Дома здравља „Земун”. На тај начин показујемо колико нам је важна здравствена заштита, а требало би подсетити на то да ће током наредних недеља бити завршено и ново крило Дома здравља у Обреновцу. Важно нам је да улажемо у здравствену заштиту, иако то није надлежност Града Београда, већ Републике Србије. Наша намера је да омогућимо људима квалитетну здравствену заштиту тамо где живе, јер је то најважнија ствар ако желимо да живимо у граду који одликује комфор свих грађана – истакао је Весић.

Како је навео, сви становници Београда морају да имају адекватну здравствену заштиту, образовање, социјалну заштиту и све друго, али је исто тако важно да сва своја права остварују тамо где живе.

– Град Београд је за овај пројекат издвојио скоро 200 милиона динара, што је доказ да је дошло време у којем имамо довољно новца да милионе евра улажемо у здравствене установе, а не као што је то било некада. Наиме, такви су пројекти вечито били на чекању из различитих разлога. Јавни превоз, канализација, здравствена заштита, образовање и водовод морају бити на располагању свим становницима Београда без обзира на то да ли им је адреса на Теразијама, у Степојевцу или Гроцкој – нагласио је Весић.

Буџет града је ове године 1,2 милијарде евра и зато можемо да реализујемо овакве пројекте, навео је Весић и додао да све проблеме грађана Београда није могуће решити ни са 120 милијарди евра.

– Први пут смо у ситуацији да решавамо проблеме чија су решења обећавана деценијама. По завршетку радова на изградњи здравствене станице у Угриновцима, почећемо са радовима на школи, а започињемо и послове око гасификације. Такође, највећи проблем овог, али и других насеља, јесте канализација, а да би у Угриновцима почели да радимо морамо да окончамо изградњу фабрике за прераду отпадних вода у Батајници, за коју је израда пројекта при крају. То је друга фабрика за прераду отпадних вода на којој радимо, будући да следеће недеље крећу радови у Великом селу. Канализација у Батајници је завршена, а по изградњи фабрике за прераду отпадних вода сва околна насеља ће моћи да добију канализациону мрежу. Први пут грађани могу с потпуном сигурношћу да кажу да ће за две, три или четири године имати канализацију, што им је до сада само обећавано. Наша политика је да свако насељено место на територији Београда сваке године добије један важан инфраструктурни искорак. Људи ће на тај начин сваке године јасно видети да су им услови за живот бољи – закључио је Весић.

Председник општине Земун Дејан Матић рекао је да та општина наставља са политиком равномерног развоја свих својих делова. 

– Данас у Угриновцима присуствујемо почетку изградње здравствене станице, која је резултат јединствене политике Владе Републике Србије, Града Београда и градских општина. Дуго смо радили на овом пројекту и примећујемо да су грађани изузетно задовољни. Захваљујем заменику градоначелника Горану Весићу и његовом тиму, Граду Београду и свим људима из Градске управе Града Београда који су допринели реализацији овог пројекта. Наставићемо да разговарамо с грађанима и на тај начин одређујемо приоритете будућих послова – казао је Матић.

В.д. директора Дома здравља „Земун” Aлександра Цветковић је захвалила Граду Београду и Општини Земун који су, како је рекла, препознали потребе грађана овог дела Београда. 

Притом је прецизирала да ће нова здравствена станица у Угриновцима имати службе за здравствену заштиту одраслих и деце, лабораторијску дијагностику, патронажну службу, гинекологију, као и апотеку.