среда, 15. јануар 2020.

Никодијевић: Важно је јачати независне институције

Пред председником Скупштине Града Београда Николом Никодијевићем данас су у здању Старог двора заклетву положили Јелена Стоилковић и Александар Јовановић – пре ступања на дужност заменика oмбудсмана Града Београда. 

Никодијевић је истакао да се свечаност полагања заклетве први пут одржава у Старом двору, подсетивши на то да институција градског омбудсмана успешно функционише већ 14 година. 

– У демократским земљама јако је важно јачати независне институције. Институција градског омбудсмана ће у овом случају штитити права грађана Београда и бити у служби контроле свих нас који радимо у Граду Београду и Градској управи – указао је председник Скупштине града. 

Он је подсетио на то да се од пре неколико година увела пракса да сва документа – општа акта која се тичу грађана престонице – прво иду на сагласност код градског омбудсмана, па тек онда на усвајање у Скупштину града. 

– На тај начин имамо претходну, али и накнадну проверу свих аката које усваја Скупштина Града Београда. С том праксом ћемо наставити и у будућности – закључио је Никодијевић и захвалио градском омбудсману Миљку Ваљаревићу на доброј сарадњи. 

Свечаности полагања заклетве присуствовали су омбудсман Града Београда Миљко Ваљаравећ и градска секретарка за скупштинске послове и прописе, као и овлашћено лице за поступање по захтевима за приступ информацијама од јавног значаја Наташа Ђукић. 

За заменике градског омбудсмана Јелена Стоилковић и Александар Јовановић изабрани су на 19. седници Скупштине Града Београда, одржаној 27. децембра 2019. године. 

Видео прилог с догађаја може се преузети с веб-адресе: infobiro.tv