среда, 15. јануар 2020.

Радојичић: Пут просперитета је у чувању библиотека, јер тако чувамо и културу

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са министром културе и информисања  Владаном Вукосављевићем, присуствовао је данас 89. рођендану  Библиотеке града Београда. Догађају су присуствовали члан Градског већа Фадиљ Еминовић, градски секретар за културу Иван Карл и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Радојичић је истакао да је ово дан у коме славимо културу, уметност и историју, које се преплићу у градским библиотекама. 

– Живимо у доба када је информација важнија него икада, али она је истовремено и обезвређена масом тривијалних, чак и лажних података којима смо засипани сваког дана. Стога је кључно да постоје места на која можемо да одемо када нам је потребан контекст и структура, која ће пружити јасну основу на којој ћемо градити своје знање и мишљење, као што је то Библиотека града Београда. Изузетно је важно да млади људи, ђаци, студенти и деца пре школе заволе књигу и да код њих развијемо истинољубље, па на тај начин можемо да меримо колико смо добри родитељи и успешно друштво. Желим да нагласим значај континуиране едукације у којој библиотека заузима посебно место – живимо у времену када постоји толико дигиталних начина брзих едукација, али значај књига остаје немерљив – рекао је Радојичић и честитао јубилеј ове библиотеке.

Он је истакао да су књиге и библиотеке база културе једног друштва, што је најважније оружје како бисмо опстали и напредовали као друштво.

Парафразирајући Доситеја Обрадовића, рекао је да су књиге и аргументи, а не прапорци и звона, оружје којим можемо да се супротставимо, победимо и напредујемо као друштво.

– Град Београд у наредном периоду планира да уложи у библиотеке 35 милиона динара за набавку уџбеника, 10 милиона за компјутерску опрему, пет милиона за осталу опрему и 10 милиона за одржавање објеката библиотеке. Посебно желим да истакнем пројекат „Термална рехабилитација јавних зграда” у оквиру којег ћемо по принципима енергетске ефикасности реконструисати матичну зграду Библиотеке града Београда у Змај Јовиној улици. У фази смо прикупљања пројектне документације. Верујем да ће све ово допринети још квалитетнијем раду и бољим условима како за вас тако и за кориснике. Такође, ово је добра прилика да се присетимо и Народне библиотеке на Косанчићевом венцу коју су 1941. године наши непријатељи срушили – казао је Радојичић.

Он је нагласио да је пут просперитета управо у развијању и чувању оваквих институција, јер на тај начин се чува и српска култура.

Министар за културу и информисање Владан Вукосављевић је истакао да 98. годишњица Народне библиотеке представља значајан јубилеј за Град Београд.

– Библиотека града Београда је по броју чланова (150.000), у односу на број становника, најзначајнија библиотека у нашем региону. Колектив Града Београда, снажан и стручан, својим деловањем и резултатима служи као снажан пут спровођења културне политике Србије. Култура читања представља темељ образовања појединца и заједнице, и треба да буде драгоцен цвет који пажљиво негујемо – рекао је Вукосављевић.

Он је истако да су библиотекарство и библиотекари једна од најсветлијих тачака српске културе и српске културне политике.