петак, 17. јануар 2020.

Радојичић: Град одговоран према еколошким изазовима

Дошло је до значајног пада параметара загађења, који тренутно износе 54 микрограма по кубном метру, а што је значајно мање у односу на претходне вредности. Међутим, наглашавам да су временски услови кључни фактор загађења, односно глобалних климатских промена, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић приликом укључења у Јутарњи програм РТС-а, испред мерне станице у Улици деспота Стефана.

– Сви светски градови ове величине, уколико би их задесили овакви временски услови као што је то био случај претходних дана у Београду, суочили би се са истим проблемом. Дошло је до топлотне инверзије, односно мање кубикаже ваздуха у којој се крећу штетне честице и то је разлог тренутног стања. Све то не значи да не треба да се бавимо узрочницима и да их не треба смањивати. Рецимо, ова мерна станица у Улици деспота Стефана до 2013. године имала је значајно већи број дана када су измерени параметри били веома лоши. Лоши параметри 2015. године измерени су чак 151 дан, 2016. године – 97 дана, а 2017. године – 57 дана. Ти параметри између осталог резултат су гашења котларница. Град Београд је до сада угасио преко 1.200 котларница и на тај начин редуковао загађење, а преостало је да се угаси тридесетак – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је садашња градска власт умногоме унапредила и стање саобраћаја прoширењем пешачких зона, набавком 244 аутобуса по високим стандардима и промовисањем „Смарт сити концепта” који омогућава лакше функционисање саобраћаја.  

– Наглашавам да је и озелењавање Београда такође изузетно значајно. Од првог дана бављења овим послом истицао сам да су еколошка питања веома важна. Инсистирао сам на апликацији „За зелени град”, што је такође један од начина на који ћемо стратешки и системски да унапређујемо стање у Београду. Зато стручним лицима поручујем да морају одговорније да се односе према јавности и да не дају произвољне информације. Онима који ову ситуацију користе у политичке сврхе такође поручујем да то није добар пут и није у интересу грађана Београда и Србије. Таква политизација је лака и сигурно неће допринети бољем животу грађана, већ ће томе допринети само системски и стратешки начин решавања проблема. Наши суграђани такође треба да знају да радимо озбиљно и дугорочно, да се одговорно односимо према овом проблему како би ваздух у Београду био што бољи и квалитетнији – казао је Зоран Радојичић.