среда, 22. јануар 2020.

Организоване активности против загађења ваздуха

У решавању проблема загађења ваздуха у Београду предузеће се више краткорочних и дугорочних мера, најавио је помоћник градоначелника и члан радне групе Владе Србије за борбу против загађења Андреја Младеновић, гостујући у Јутарњем програму Студија Б.

– Неколико недеља за нама нису нам ишле на руку временске прилике које су због магле условиле и додатни субјективни осећај загађености ваздуха. Морам да напоменем да су једино меродавни они подаци са више мерних станица које издаје Градски завод за јавно здравље и у њих се може имати поверења – истакао је Младеновић.

Говорећи о састанку радне групе у Влади Србије, Младеновић је истакао да се на нивоу целе републике спроводе организоване активности у више праваца.

– Те активности подразумевају мере у области саобраћаја, грејних позиција, гасификације и другим областима. Ми у Београду имамо око 300.000 приватних ложишта у малим домаћинствима која нису прикључена на гасовод или топловод. Наша жеља је да се формира фонд из кога би се субвенционисало прикључење на мрежу „Београдских електрана”. У Београду се око 95 одсто становништва греје преко даљинског система грејања. Од 2016. године угасили смо двадесетак великих котларница и та системска активност трајаће и у наредним годинама. Ту је и усвојена стратегија пошумљавања, набавка 244 аутобуса са „еуро 6” моторима, пет електричних аутобуса, а уз планирану набавку још сто аутобуса са „еуро 6” моторима настављамо и са ширењем трамвајске и тролејбуске мреже. Ширимо и пешачке зоне, набављаћемо нове електричне аутобусе и тролејбусе, а за протекле четири године посадили смо 13.000 садница. На седници владине радне групе свако је добио задатак из своје надлежности и надамо се да ће ове активности умногоме допринети да ваздух у Србији буде квалитетнији и здравији – казао је Младеновић.