среда, 22. јануар 2020.

Апел суграђанима током грејне сезоне

Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” апеловало је на суграђане који за грејање користе чврста горива да у контејнере и ПВЦ канте не бацају жар и недовољно охлађени пепео, јер је то најчешћи узрок изазивања ватре у судовима за одлагање отпада. 

„Ватра веома брзо може захватити комплетан садржај судова за отпад, што не само да може проузроковати њихово уништавање већ и да угрози и безбедност грађана. Најчешће се током грејне сезоне и немарног паљења судова за одлагање смећа уништи више стотина контејнера и корпица за смеће постављених на улицама Београда, а штета се мери у стотинама хиљада динара. Поред материјалне штете, постоји и велика опасност да се пламен рашири на околно растиње или аутомобиле паркиране у близини контејнера тако да је угрожена и безбедност пролазника”, наведено је у саопштењу.

Суграђани који станују у насељима са индивидуалном градњом и власници су ПВЦ канти за одлагање смећа, такође, не би требали да одлажу жар и недовољно охлађени пепео у те канте, јер се врло брзо униште и представљају опасност, те могу изазвати и већи пожар. Из „Чистоће” су апеловали на суграђане да у контејнере и ПВЦ канте за смеће бацају искључиво угашен и добро охлађен пепео, а не жар. Такође, грађани морају бити обазриви и са одлагањем другог потенцијално опасног отпада, јер само један упаљени пикавац од цигарете може да направи велику штету. 

„Градска чистоћа” је подсетила да су судови за одлагање смећа градски инвентар, који је уједно и својина свих грађана, те заједно треба да се потрудимо и да га очувамо.