среда, 22. јануар 2020.

48. Фест под слоганом „Скупљачи емоција”

Овогодишњи Фест, 48. по реду, одржаће се од 28. фебруара до 8. марта под слоганом „Скупљачи емоција”, најављено је на данашњој, првој конференцији за новинаре у Старом двору. 

Секретар за културу Иван Карл истакао је да је свако од чланова Одбора фестивала, који чине Дамир Хандановић, Драган Јеличић, Драган Караџић и Милош Ђукелић, дао свој максимум да фестивал испадне онако како се очекује. 

– Главана промена која се тиче контура фестивала јесте да ће Фест имати јединствени такмичарски програм. Фест је у протеклих пет година имао неколико таквих програма, а сада смо га уобличили тако да буде интересантнији и занимљивији како за учеснике тако и за публику. Двадесет филмова чини главни такмичарски програм, а награда „Београдски победник” биће додељена за најбољи филм, најбољу режију, мушку улогу, женску улогу, сценарио и за најбољег дебитанта – рекао је Карл.

Он је нагласио да ће жири који одлучје о наградама бити петочлани и међународни, те да ће бити још неких споредних програма у којима ће се додељивати награде. 

– Желимо да овај такмичарски програм обједини нешто што је пре био главни такмичарски и програм српског филма, што значи да ће у програм ући филмови из Србије, региона или из читавог света по избору уметничког директора. Идеја је да се под куполом Феста, под два крова  – у „Сава центру” и „Комбанк дворани”, сусретну прошлост, садашњост и будућност фестивала и да зазузме оно место које му припада по традицији, величини, али и по свим оним параметрима које Град Београд ствара да би био најзначајнији фестивал на овим просторима – казао је Карл.

Он је нагласио да је Град Београд ове године определио 35 милиона динара за припреме и организацију Феста, али и да ће Цебеф преко конкурса Министарства културе аплицирати за девет милиона, колико је било и прошле године. 

– Поред ових новина, Фест ће имати и добре госте као и сваке претходне године. Почасног „Београдског победника” добиће Џон Малкович, Коста Гаврас и Мира Бањац. Верујем да је пред нама један изузетан Фест, сада постављамо снажне темеље како би Фест и у будућности био једнако квалитетан – закључио је Иван Карл.

Дамир Хандановић, в.д. директора Цебефа и председник Одбора фестивала, најавио је да ће током Феста бити више од три стотине пројекција у осам дворана, чиме је загарантован добар и разноврстан програм. Први пут у „Комбанк дворани” ће од 10 часова старији суграђани имати педесет одсто попуста на улазнице. 

Уметнички директор фестивала Југослав Пантелић прецизирао је да ће се за награду „Београдски победник” такмичити двадесет филмова из читавог света. 

– Фест ће отворити филм „Отац”, редитеља Срдана Голубовића, а реч је о изузетном филму, са снажном темом која никога неће оставити равнодушним – рекао је Пантелић, набројавши још нека атрактивна остварења.

На конференцији за новинаре говорили су и Милош Ђукелић из Одбора фестивала, као и Дарја Бајић, извршни продуцент фестивала.