петак, 24. јануар 2020.

Радојичић на дочеку Кинеске године: Кинези имају посебно место у нашем срцу

Град Београд је отворен за све људе и све културе, али Кина и Кинези имају посебно место у нашем срцу. Свим Кинезима честитам кинеску Нову годину и желим да наше пријатељство у наредној години буде још чвршће, рекао је градоначелник Београда, проф. др Зоран Радојичић на дочеку кинеске Нове године и отварању Кинеског фестивала светла, чему су присуствовали бројни Београђани, кинески туристи и Кинези који живе у нашој престоници.

Градоначелник је подсетио на бројне пројекте које Град Београд реализује захваљујући одличној сарадњи са Народном Републиком Кином.

– У претходном периоду смо имали много заједничких активности и пројеката, и на то смо веома поносни. Подсетићу да заједно радимо обилазницу око Београда и далековод топловода Обреновац – Нови Београд. Пре неколико дана смо потписали уговор о изградњи фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, а пре неколико година завршили смо и Пупинов мост. То су само неки од заједничких пројеката – рекао је градоначелник и захвалио кинеским пријатељима што нам помажу да се Београд развија у добром правцу.

Радојичић је напоменуо да се одлични односи развијају захваљујући доброј сарадњи председника Србије Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Сија Ђинпинга.

– Град Београд има добре односе са кинеским градовима, тако да имамо споразуме са Пекингом, Шенџеном и Шангајем, те на тај начин Београд доприноси већ добрим односима наше две државе – поручио је он.

Говорећи о доброј сарадњи, градоначелник је истакао да је у првих 11 месеци претходне године у Београду забележено више од 82.000 туриста из Кине.

– Верујем да ћемо, када урачунамо и податке за децембар, имати близу 100.000 туриста из Кине. Овај број је заиста велики, јер 2013. године број кинеских туриста био је свега 4.000. То говори да поред великог броја туриста у Београду, имамо и значајан број Кинеза који живе овде. Зато су ове манифестације добре, јер им показујемо добродошлицу и трудимо се да се овде осећају као код куће, али и наше Београђане упознајемо са кинеском цивилизацијом – рекао је Радојичић.

Он је свим Кинезима честитао Кинеску нову годину и пожелео им мир, благостање и срећу.

– Заједно смо испратили претходну годину, годину златне Свиње и дочекали смо годину мудрог Пацова, која је прва у реду у кинеском календару – рекао је градоначелник.

Поред градоначелника, у обележавању Кинеске нове године и отварању Кинеског фестивала светла учествовали су и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар рударства и енергетике Александар Антић и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо, док је програм водио музички уметник, иницијатор и оснивач Кинеског фестивала светла Слободан Тркуља.

Министар Вукосављевић је рекао да је су односи између кинеског и српског народа на високом и веома чврстом нивоу, те да су такве везе са једном традиционалном цивилизацијом као што је кинеска за Србију и част и обавеза да се нешто научи и размене искуства.

– Од Народне Републике Кине може много да се научи, али верујемо да и српска култура може нашим кинеским пријатељима да да драгоцена искуства и да и пружи емотивну слику нашег народа и историје. Надам се да ћемо и у будућности радити заједно, осећати се блиским и остати пријатељи. Свим Кинезима у Србији желим да наставе да се осећају као код своје куће и да знају да овде имају свој дом и своје пријатеље – рекао је Вукосављевић.

Амбасадорка Чен Бо је захвалила Влади Републике Србије и Граду Београду на организацији Фестивала светла поводом кинеске Нове године.

 – Хвала Београђанима и свим српским пријатељима што су са нама заједно дочекали нову годину и учинили нам да се осећамо као код своје куће. У претходној години је постигнут брз развој и кинеске и српске економије, те је билатерална сарадња све јача и јача. Челично пријатељство Кине и Србије је с временом све чвршће – рекла је амбасадорка и објаснила да њихова нова година, која је у знаку Пацова, представља нови почетак.

Она је најавила да ће у овој години бити настављени већ добри односи између два побратимљена народа, те да ће се у овој години прославити и 40 година побратимљења наша два народа.

Министар Антић је пожелео кинеском народу успешну, срећну нову годину и пожелео да им донесе много просперитета, успеха и среће.

Учесници прославе су након великог ватромета у поноћ по пекиншком времену обишли Фестивал светла. Ова изложба је дело кинеских аутора из провинције Сичуан на Калемегдану и отворена је до 16. фебруара.