четвртак, 20. фебруар 2020.

Представљање туристичке понуде Београда на сајму туризма

Секретаријат за привреду, који подстиче и стара се о развоју туризма и обогаћивању туристичке понуде на читавој територији града Београда, представља своје активности на 42. Међународном сајму туризма заједно са Туристичком организацијом Београда, градским општинама, установама и предузећима. Како је истакао градски секретар за привреду Милинко Величковић, од 20. до 23. фебруара Секретаријат за привреду ће у оквиру штанда Београда промовисати активности на утврђивању стратешких праваца развоја туризма, обогаћивању туристичке понуде и туристичкој атрактивности Београда, као и активности на подстицању категоризације и промоције категоризованих угоститељских објеката за смештај (куће, апартмани, собе и сеоско туристичко домаћинство) који доприносе разноврсности укупне смештајне понуде града Београда.

Величковић је истакао да су ове године издвојена још знатнија финансијска средства за суфинансирање програма и пројеката у области туризма, организацију конгреса, манифестација, едукација у области туризма и изложби, као и за унапређење програма коришћењем информационих технологија у туризму на територији Београда и позвао заинтересоване да учествују на конкурсу који траје до 28. фебруара.

– У сарадњи са градским општинама као што су Чукарица, Сурчин, Гроцка, Сопот, Врачар, Лазаревац и друге, а у оквиру заједничког наступа на штанду Града Београда, као и на посебним штандовима општина Савски венац, Земун, Младеновац, установа и предузећа, део разноликог наслеђа, угоститељске и туристичке понуде биће представљен у циљу популаризације туристички атрактивних потенцијала, догађаја и бројних манифестација који могу анимирати и окупити, пре свега домаће становништво и посетиоце, али и подстаћи излете, боравак и викенде у природи или на руралном подручју града и показати заинтересованима нека од занимљивих места на којима до сада још нису били у Београду – рекао је Величковић за Беоинфо. 

Градски секретар је нагласио да Грaд Бeoгрaд улаже много у уређење града, да се остварује знатан рaст туристичког промета и да се Београд свe боље пoзициoнирa нa туристичкoj мaпи Eврoпe и свeтa. Према подацима Секретаријата за управу – Сектора статистике, Београд је прошле године посетило 1.258.348 туриста, и што је важно истаћи, у односу на прошлу годину осам одсто више иностраних туриста. Остварена су 2.696.832 ноћења, такође осам одсто више. Најбројнији су били туристи из Кине – 92.926 (55 одсто више него прошле године), Турске – 79.041, Немачке – 65.650, Хрватске – 60.899 и из Грчке – 49.983.

– Београд је посетило и више од сто хиљада гостију који су дошли речним бродовима, крузерима, којих је било 740. Највише гостију је било из Немачке, САД и Велике Британије – навео је Величковић. 

У том контексту истакао је значај изградње инфраструктуре за наутички туризам, да су у току радови на изградњи пристаништа код Старе капетаније у Земуну за туристичке бродове, као и припреме за коришћење седам понтона за потребе туристичког разгледања града са реке и речног превоза. 
У односу на претходне године, посебно је нагласио значајан напредак у обогаћивању и разноврсности смештајне понуде. Туристи су највише боравили у хотелима. Континуирано се отварају хотели значајних светских хотелских ланаца. Према подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у Београду има 112 хотела, што свакако представља пораст у односу на претходне године, а у изградњи су и нови. У посебном порасту је и понуда приватног смештаја. Према подацима Секретаријата за привреду, на почетку 2020. године у Београду је категоризовано 1.469 смештајних јединица у приватном смештају, са више од 4.040 лежаја. 

– Бројни европски и свeтски мeдиjи представљају Бeoгрaд кao аутентичну, aтрaктивну и пoжeљну туристичку дeстинaциjу, град који никако не би требало пропустити и који настоји да увек буде нов и занимљив. У периоду који је пред нама, уложиће се додатни напори у промоцији Београда на новим туристичким тржиштима, да се обогати туристичка понуда новим садржајима и тако продужи просечно време боравка у Београду, што би требало да допринесе све бројнијој посети и укупним приходима од туризма – најавио је Величковић. 

Секретар је позвао посетиоце да дођу на штанд Београда и овогодишњи сајам туризма, али и на традиционална бесплатна разгледања града. Обележавања Међународног дана туристичких водича, у сарадњи са секретаријатом, организује Удружење туристичких водича Србије. За суграђане и госте у недељу, 23. фебруара, планирана су бесплатна разгледања Кнез Михаилове улице, Врачарa, Земуна, тематске пешачке туре вођене трагом Бранислава Нушића, значајних Херцеговаца, као и тура под називом „Бардови српског глумишта” на Новом гробљу – музеју на отвореном и друго.