четвртак, 20. фебруар 2020.

Градоначелник Радојичић отворио 42. Међународни сајам туризма

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас 42. Међународни сајам туризма заједно са потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Расимом Љајићем и заменицом министра задуженом за туризам у Министарству за туризам и антиквитете Арапске Републике Египат Гадом Шалаби.

Градоначелник је прецизирао да ове године на сајму има седам стотина излагача из четрдесет земаља, од којих се Кенија, Шри Ланка и Словачка представљају први пут.

– Број излагача и три нове земље гарант су да ћемо имати бољи сајам него претходних година. Сајам је место на којем се присећамо својих ранијих путовања, планирамо нова, али и место где презентујемо туристичке локације наше земље – рекао је Радојичић.

Он је посебно истакао значај овогодишње земље партнера – Египта, додајући да много можемо да научимо од њега јер има богату културу, колевка је цивилизације и самим тим има и огроман број туриста.

– Београд и Србија могу доста тога да науче од Египта, али и да размене искуства. Наш главни град може да се похвали хиљадама година старом Винчанском културом и остацима те културе, а можда није ни свестан богатства које има – навео је Радојичић.

Градоначелник је указао на непрестано повећање броја туриста у главном граду.

– Број туриста прошле године већи је између осам и девет одсто, број ноћења износи 2,7 милиона, а број гостију 1,25 милиона. Посебно карактеристичан и упечатљив податак је да смо први пут имали више од милион страних гостију. Због свега онога што Београд има, верујем да ћемо и следећих година повећавати број туриста – истакао је градоначелник.

Он је акцентовао атрактивност Београда, његове природне лепоте, културну баштину, историјску заоставштину, али и живот који се одвија 24 сата дневно. Посебно је захвалио Секретаријату за привреду и Туристичкој организацији Београда који промовишу наш град и указао на важност модерног начина представљања туристичких потенцијала.

Градоначелник је најавио даљу посвећеност конгресном и пословном туризму и додао да се улагања у инфраструктуру такође одражавају на развој туризма.

– Прошле године отворено је тринаест нових хотела, те их сада укупно има 112, а план је да се и надаље граде и отварају нови – казао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио на средњовековног путописца Ибна Батуту, који је прешао 117 хиљада километара, али и на његове речи о томе да нас путовања најпре оставе без речи, а потом нас претворе у приповедача.

– Путовања људима данас шире видике. Осим економског значаја, путовања нас чине и бољим људима, а самим тим и читав свет бољим светом. Зато и ви откријте своје приче на путовањима на које ћете се одважити колико сутра – закључио је градоначелник.

Министар Љајић је рекао да је сајам туризма прилика за разговоре, сусрете, али и за будуће послове. Он је подсетио на то да је 2019. била година оборених рекорда у туризму и навео да се већ сада за 2020. може рећи да је година рекордних и нових инвестиција у туризам у Србији.

– Резултати које смо остварили у овом сектору нису случајност, већ производ системског и озбиљног рада. Од 1. јануара почела је примена два правилника који су последица Закона о туризму, а чија је суштина додатна заштита путника. Годишње 1,3 милиона наших људи путује преко туристичких агенција, а ми желимо да створимо додатни елемент сигурности и спречимо злоупотребе и преваре. Друга ствар тиче се система е-турист, односно централног информационог система који почиње да се примењује у априлу. То ће туристима обезбедити већи квалитет услуге, угоститељима олакшати пословање, смањити административне процедуре, олакшавати пријаву и захтев за категоризацију, али и олакшати пријаву гостију. Осим тога, и држава ће у сваком тренутку знати о којем броју гостију се ради, њиховој структури и друго – казао је Љајић.

Гада Шалаби, заменица министра за туризам и антиквитете Арапске Републике Египат, указала је на веоме добре односе Србије и Египта и позвала на додатно продубљивање пријатељских односа двају народа.

– Заједнички ентузијазам упућује на жељу за унапређењем сарадње и доприноси даљем билатералном унапређењу односа наших земаља, а туристима из Србије омогућава боље упознавање египатских дестинација. Египат ће ове године одржати неколико значајних догађаја ма којима ће представити своје културно богатство целом свету, а највећи ће бити отварање Великог египатског музеја крајем ове године. У неколико последњих година, Египат бележи велики пораст броја туриста, нарочито из Велике Британије, Немачке, Италије, Украјине и многих других земаља, који желе да уживају у мору, плажама, подводним активностима, али и обиђу културне, духовне и религијске локације. С обзиром на то да је Србија од Египта удаљена свега три сата лета авионом, пружају се бројне могућности да њени грађани, као и становници суседних земаља посете моју земљу, као и да моји сународници посете Србију – истакла је Гада Шалаби.

Градоначелник Београда је након отварања обишао, између осталог, штандове Туристичке организације Београда и „Градских пијаца”.