четвртак, 20. фебруар 2020.

Весић: Е-управа олакшава и убрзава добијање докумената

Председница Владе Србије Ана Брнабић и заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовали су данас презентацији нове електронске услуге, покренуте у оквиру пројекта „Паметан град”, захваљујући којој ће незапосленим лицима, пензионерима, студентима и другим категоријама становништва бити олакшано обнављање картице за јавни превоз.   

Весић је у просторијама Бус Плуса на Новом Београду истакао да се новим сервисом омогућава издавање картице за превоз грађанима само једним доласком на шалтер уз личну карту, а чија ће се обнова аутоматски вршити на месечном нивоу.

– Сервисом, који смо данас пустили, смањићемо копирање неких 500.000 личних карата, такође и више од 600.000 других докумената. Само та чињеница је довољна да се види колико је пројекат „Паметан град” важан – указао је Весић. 

Он је подсетио на то да су претходно, такође захваљујући Влади Републике Србије, умрежене све општине на територији Београда, осим Општине Стари град. 

– Позивам Општину Стари град да својим грађанима омогући предности које имају сви други грађани Београда, на пример да електронским путем добију извод из матичне књиге рођених и друга документа – указао је заменик градоначелника. 

Он је најавио да ће Београд ове године заједно са компанијом „Телеком Србија” уложити скоро 20 милиона евра у реализацију одређених апликација из пројекта „Паметан град”. 

– Једна од првих коју ћемо покренути јесте апликација за садњу дрвећа. Такође, веома брзо грађанима ће бити доступна и апликација преко које ће моћи да се увере у загађеност ваздуха на различитим локацијама. Све у циљу боље и правовремене информисаности, поставићемо и нове мераче на бандерама, базним станицама и другим локацијама – најавио је Весић и захвалио премијерки Брнабић што се оваквим мерама грађанима Београда омогућава да обављају своје послове на брз и ефикасан начин и да живе попут других грађана Европе.  

Премијерка Брнабић истакла је да се на овом примеру види прави сервис грађана. 

– Ово је још један показатељ добре услуге, како би се све услуге грађанима или привреди пружале електронским путем. На тај начин се штеди време нашим грађанима, јер своје послове могу да обављају од куће или из канцеларије, а услуга може да се обави и једним доласком на шалтер, без икаквих додатних докумената, осим личне карте – указала је Брнабићева. 

Она је најавила од ове године и могућност електронског уписа у школе и вртиће, што је још један доказ, како је истакла, настојања да се буде истински сервис грађана. 

Такође је најавила да ће Канцеларија за информационе технологије и Е-управу у наредна два месеца упутити позив свим градовима на територији Србије да се прикључе пројекту „Паметан град”. 

– Пројекат „Паметан град” значи да се информационе технологије и модерни алати користе у циљу бољег и квалитетнијег живота у тим градовима. Тај пројекат укључује и аутоматизацију семафора како би се смањиле гужве у саобраћају, али и постављање сензора на контејнерима у циљу ефикасније комуналне услуге, максималне уштеде и системске промене функционисања наших градова – навела је премијерка.  

Она је додала да се Србија убрзано развија, истакавши да је извоз ИТ услуга у 2019. години био 1,4 милијарде евра, док је тај извоз у 2016. години био дупло мањи. 

– Ови подаци показују да имамо велики потенцијал да се мењамо, а на нама је да створимо услове, како је то урадио Град Београд у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и Е-управу – закључила је премијерка. 

Директор Канцеларије за информационе технологије и Е-управу Михаило Јовановић истакао је да нова услуга грађанима омогућава да по службеној дужности прибављају сва потребна документа. 

Он је истакао да се новом услугом Граду Београду омогућује приступ информацијама из четири велике државне базе: Националне службе за запошљавање, Централног регистра обавезног социјалног осугурања, ПИО фонда и МУП-а. Такође је навео да се новом услугом штеди око 660.000 папира и исто толико сати грађанима, што и у еколошком смислу представља уштеду.