четвртак, 20. фебруар 2020.

Градоначелник Радојичић и амбасадор Алгувејли на штанду Египта, земље партнера сајма туризма

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас штанд Египта, земље партнера 42. Међународног сајма туризма. Он је подсетио на то да је на штанду Египта, као почасног госта и партнера, други пут за неколико месеци – прво на Међународном београдском сајму књига, а сада и на сајму туризма.

– Све то је круна дипломатских односа двеју земаља који трају већ 112 година. Град Београд и египатски градови имају добру сарадњу, а мислим да има простора да још много тога развијамо. Са амбасадором ове блиске земље сложио сам се да сарадњу између Каира и Београда желимо и можемо да унапредимо. Египат је дивна дестинација, многи туристи из Србије су посетили ову земљу која има дивну природу. Она је колевка цивилизације и у њој има много тога да се види. Верујем да ће презентација на београдском сајму допринети даљем развоју туристичких релација двеју земаља. Важно је и да људима из Египта представимо наш град и нашу земљу и надам се да ће се број гостију из Египта повећавати. Београд има много тога да понуди, а познато је наше гостопримство, историјско и културно богатство – истакао је Радојичић, посебно наглашавајући јединственост Музеја афричке уметности који деценијама промовише културу афричког континента.

Градоначелник је поручио да је контакт са људима најбољи пут промоције туризма и позвао посетиоце сајама да обиђу штанд Египта и тако допринесу развоју односа градова и земаља.

Амбасадор Арапске Републике Египат Амр Алгувејли изразио је задовољство отварањем египатског штанда и указао на добре односе између Египта и Србије.

– Иако је Египат познат по томе што представља историју, овог пута је заједнички стварамо, јер ово је први пут да је Египат почасни гост сајма туризма у Београду. Каиро и Београд су били центри Покрета несврстаних, али нас и данас повезују добри дипломатски односи и пријатељство. Заједно смо, после 15 година труда, активирали заједнички Пословни савет, успоставили директан лет Београд–Каиро и надам се да ће туризам унапредити наше свеукупне односе – рекао је амбасадор Алгувејли.

Осим градоначелника и амбасадора, присутнима су се обратили и др Гада Шалаби, заменица министра која је задужена за туризам у Министарству за туризам и антиквитете Арапске Републике Египат, као и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Расим Љајић.

Градоначелник је непосредно пре ове посете обишао и штанд Русије, на којем се сусрео са заменицом министра културе Руске Федерације Олгом Јариловом.