четвртак, 27. фебруар 2020.

УНОПС донирао два специјална возила за превоз особа са инвалидитетом

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је у Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју (Шекспирова 8) примопредаји два специјализована возила за превоз корисника ове институције. Возила вредна 65.000 евра су донација Канцеларије УН за пројектне услуге (УНОПС), опремљена су уграђеном рампом и другом опремом која ће олакшати превоз корисника овог вида социјалне заштите.

Наташа Станисављевић је захвалила делегацији Европске уније у Србији и УНОПС-у на донацији коју су доделили у оквиру партнерства на другој фази пројекта ,,Побољшање животних услова за најугроженије ромске породице у Београду”, који финансира Европска унија.

– Ова два специјализована возила за превоз наших корисника служиће за свакодневно унапређење наше услуге. Град Београд из својих властитих средстава и донација свакодневно унапређује услове рада самих дневних боравака, као и услове у којима наши корисници проводе време када су у њима. Ова два возила биће коришћена за превоз корисника од куће до дневног боравка и назад, као и за све друге активности које се спроводе у дневним боравцима током дана. То је даљи корак ка унапређењу система социјалне заштите Београда, а поред тога и Град Београд је из својих средстава прошле године купио два возила, претпрошле једно, тако да полако обнављамо сав возни парк ове установе са жељом да наши корисници имају најбоље могуће услове – казала је Станисављевићева.

Она је додала да је Стратегија развоја Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине са сметњама у развоју, као и социјалне политике Града Београда ширење мреже дневних боравака, по могућности равномерно распоређених у градским општинама.

Јелена Гајић, помоћница директора Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, захвалила је донаторима и истакла значај донираних возила овој установи.

– Ова возила ће највише значити нашим корисницима и тиме ћемо додатно побољшати услове услуге. Возила ће олакшати спровођење свакодневних активности, омогућити лакшу социјализацију и интеграцију корисника у отворени систем – казала је Јелена Гајић.

У оквиру делатности Секретаријата за социјалну заштиту, у протеклом периоду реновирана су и проширена три дневна боравка за децу са сметњама у развоју (Шекспирова, Корнелије Станковић и Диљска). Отворена су и два нова дневна боравка, један на територији Сопота, а други на Палилули, односно у Овчи, чиме је проширен капацитет  пружања услуге за скоро 100 нових корисника, тако да сада имамо више од 600 корисника услуге дневног боравка. У априлу је најављено отварање још једног дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју на територији општине Лазаревац.