четвртак, 27. фебруар 2020.

Градоначелник Радојичић: Школа „1300 каплара” биће реконструисана до средине марта

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас са градским секретаром за образовање и дечју заштиту Славком Гаком и представницима Општине Звездара радове на потпуној реконструкцији Основне школе „1300 каплара” на Звездари.

Радојичић је истакао да је радовима обухваћено 3.800 квадратних метара школског простора и дворишта, те да ће бити обновљене учионице, тоалети, школски инвентар и дворишни мобилијар.

– Ово је једна од већих инвестиција коју радимо у Београду и пројекат вреди милион и 400 хиљада евра, а реализују га Канцеларија за јавна улагања, Секретаријат за образовање, школа и Општина Звездара. Радови су отпочели у октобру и теку по плану, задовољавајућом динамиком, тако да ће бити завршени у року, средином марта – рекао је градоначелник.

Он је навео да су школа и њена позиција веома лепи, као и да ову школу похађа више од 400 деце, која тренутно иду у околне школе док се радови не заврше.

– То јесте додатни напор за њих и за те школе, и ми то разумемо. Зато и инсистирамо и желимо да се ови радови заврше у предвиђеном року. Школа је изграђена 1961. године и ово је прва озбиљна реконструкција после 60 година. Зато је важно да осим испоштованог рока, испоштујемо и квалитет радова – поручио је Радојичић и додао да школа поседује и лифт за децу са посебним потребама којима ће на тај начин бити омогућено похађање ове основне школе без већих проблема.

Према његовим речима, Град Београд осим на обнови ове, ради и на обнови школе „Владимир Роловић”, Пете београдске гимназије и изградњи нове школе у насељу Лештане. Такође, у плану је и реконструкција Земунске гимназије, пет фасада на школским објектима и 10 школских дворишта.

– Ове године, Секретаријат за образовање и дечју заштиту одредио је 200 милиона евра за школе, што је више него дупло у односу на 2013. годину. То говори у прилог томе да веома озбиљно приступамо решавању ових проблема и обезбеђивању бољих услова за одрастање и образовање наше деце. Важно нам је да наше школе буду најсавременије опремљене, јер један од важних фактора да задржимо наше суграђане у Србији и Београду јесу лепе и уређене школе. Наша будућност су наша деца и заиста се трудимо да о томе водимо рачуна – рекао је градоначелник и захвалио Општини Звездара што одговорно сарађује и врло ангажовано приступа заједничким пројектима.