четвртак, 27. фебруар 2020.

Радојичић: Нема разлога за панику због корона вируса, ситуација под контролом

Нема разлога за панику због корона вируса, као ни за специфичне промене у начину понашања. Ризик од појаве корона вируса је испит зрелости и одговорности друштва, а верујем у Београд и Београђане, који се по правилу понашају одговорно, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у „Београдској хроници” на Радио-телевизији Србије.

Радојичић је истакао да је данас одржао састанак са стручно-оперативним тимом Града Београда, који се бави проблемом корона вируса.

– Најважнија је сарадња са Министарством здравља и њиховим тимом, односно радном групом, па смо још једном проверили начине комуникације и функционисања протока информација. Главна порука је да нема разлога за панику или специфичне промене навика. Довољно је да се понашамо одговорно према сопственом здрављу и здрављу других људи. Сваке године имамо епидемију грипа, с тим да је сада можда мало специфичнија ситуација због потенцијалних злоупотреба на друштвеним мрежама. Ипак, дубоко верујем да Београђани неће паничити и да ће све бити у најбољем реду – додао је градоначелник.

Када су у питању радови на реконструкцији Савског трга, Радојичић је рекао да простор на којем се налази трг већ сада даје назнаке будућег фасцинантног изгледа тог дела центра Београда.

– Близина Савамале, реконструкција велелепне зграде некадашње Железничке станице, као и 28 метара висок споменик Стефану Немањи, који ће по постављању бити доминантан на читавом простору, јасно указују на то да ће Савски трг бити један од најлепше урађених тргова у граду. Обишао сам радове са представницма извођача и надзорног органа и увидео да су радови на великој црпној станици један од најзначајнијих сегмената читавог посла. Новост ће бити и измештање трамвајских шина са средине на ободе простора на којем ће се налазити реконструисани Савски трг. Тај објекат доминира на том простору и закључак је да радови теку по плану, са чиме су се сложили представници извођача и „надзора”. Нужне измене у режиму саобраћаја, односно измене линија и траса увек представљају изазов, али се надам да ће све функционисати на прави начин, да ће рокови бити испоштовани, али и да ће грађани имати разумевања јер ће сигурно доћи до „изласка из зоне комфора” – рекао је Радојичић.

Он је додао да је у претходном периоду доста времена посветио обиласцима градилишта и нагласио да радови морају бити контролисани, јер константни разговори са извођачима и људима из надзорних органа дају резутате.

– Иако то можда нису примарне ствари којима би градоначелник требао да се бави, већ, примера ради, визијом развоја града и дугорочним плановима, константна присутност на градилиштима и поновни обиласци дају сигурност да ће радови бити изведени на прави начин и у адекватним роковима. Данас сам обишао радове на реконструкцији ОШ „1300 каплара”, јер сам чуо да постоје одређени проблеми, али сам се уверио да је у међувремену све решено. Сутра ћу обићи радове на изградњи здравствене станице у Борчи, а обишао сам и радове на општини Вождовац, где се гради дом културе, као и објекат једне од месних заједница. С обзиром на то да у нашем граду тренутно постоји заиста огроман број градилишта, контрола мора бити изнад поверења и та порука свим извођачима и надзорним органима говори да се квалитет и рокови морају поштовати – нагласио је Радојичић.

Прихватилиште за децу је ове недеље прославило 62. годишњицу рада, а када је у питању функционисање ове установе, Радојичић је подсетио на то да у реконструисаном објекту сада може да борави 48 деце, као и додатних 30 у свратишту.

– Сада им је на располагању 1.700 квадрата уместо 250, колико је било пре реконструкције. Град води одговорну социјалну политику, а један од главних праваца развоја у мојој визији Београда је одговоран однос према свим социјално угроженим категоријама. У прихватилишту је запослено 48 људи заједно са директорком Данијелом Стајковић и морам да кажем да они заиста раде херојски посао. Сваки сусрет са том децом је незаборавно искуство – закључио је Радојичић.