петак, 28. фебруар 2020.

Весић: Потписан Протокол о сарадњи Београда и Санкт Петербурга

Делегација Београда, са замеником градоначелника Гораном Весићем на челу, борави у дводневној, званичној посети Санкт Петербургу, где је данас потписан Протокол о сарадњи између два града. Делегацију Београда чине и помоћник градоначелника Андреја Младеновић и начелница Градске управе Града Беоргада Сандра Пантелић.

Весић је истакао да је данашњи дан посебан за Београд, али и за Санкт Петербург, јер су у питању, како је рекао, два града хероја која су започела званичну сарадњу.

– С великим поносом и задовољством потписао сам данас с председником Спољно-политичког комитета за међународну сарадњу Санкт Петербурга Јевгенијем Григорјевим Протокол о сарадњи између Београда и Санкт Петербурга. Протоколом је дефинисана наша будућа сарадња, а договорили смо се да сарађујемо у многим областима попут културе, туризма, екологије, комуналних послова, привреде и друго – рекао је Весић.

Према његовим речима, Београд и Санкт Петербург ће ове године потписати и споразум о братимљењу, а постигнут је и договор о одржавању „Дана Санкт Петербурга у Београду”, као и „Дана Београда у Санкт Петербургу”.

– Такође, договорена је презентација београдских пројеката за овдашње привреднике, што је такође планирано за текућу годину. Градоначелник Радојичић и ја добили смо позив да присуствујемо прослави 75. годишњице победе над фашизмом, која се ове године одржава у престоници Русије. С великим задовољством ћемо присуствовати том догађају. Разговарали смо и о различитим искуствима везаним за борбу против поплава и смањење загађења, као и сарадњи у области образовања. Верујем да је данас „окренута нова страница” сарадње између два града. С поносом могу да кажем да су два блиска града, која неформално сарађују деценијама, коначно успоставила сарадњу каква се очекује – закључио је Весић.