петак, 28. фебруар 2020.

Потврде о примањима и исплаћеним накнадама зараде за породиље издају се у Секретаријату за социјалну заштиту

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је данас да се у просторијама тог секретаријата издају потврде о примањима и исплаћеним накнадама зараде за породиље. Она је истакла да поступак траје свега око пет минута, врло је једноставан и систем сасвим функционише. 

– Потребно је да породиља дође у просторије нашег секретаријата са личном картом и јави се у Одељењу за обрачун накнада обрачунским радницима запосленим у Сектору за остваривање права. Странкама је олакшана процедура тако што захтев могу поднети и усмено. У протеклом периоду, месечни просек је био око 500 потврда које породиље затраже ради регулисања својих статуса. У Закону о финансијској подршци породици са децом, који је у примени од 1. јула 2018. године, регулисано је ово право – навела је Станисављевићева за ТВ Прва. 

Говорећи о породиљама које су из одређених разлога спречене да дођу у секретаријат по потврду, она је истакла да то могу да ураде и преко свог послодавца.

– Имали смо пример да нам се послодавац обрати и замоли да им за одређену породиљу, уз њену сагласност, доставимо скенирану потврду на мејл. До одређене забуне је можда дошло јер су се ранијим законима накнаде за време породиљског одстуства исплаћивале директно на рачун послодавцу. Међутим, одређени послодавци су то злоупотребљавали, те неке жене нису на време добијале своју зараду на текући рачун. Новим законом је то измењено, тако да породиља добија средства директно на свој текући рачун – закључила је Станисављевићева и прецизирала да Министарство за рад исплаћује ова средства, а Секретаријат за социјалну заштиту издаје потврду о тим примањима. 

Град Београд даје свој максимални допринос обезбеђујући финансијску подршку породиљама за свако новорођено дете у Београду, као и незапосленим породиљама, а од ове године уведена је и додатна подршка мајкама другог детета.

Подсетимо, породиље у Београду имају право на једнократно новчано давање које остварује свака породиља, у износу од 10.000 динара,  право на једнократно новчано давање незапосленој породиљи у износу од 25.000 динара, право на једнократно новчано давање породиљи за прворођено дете у износу од 10.000 динара, право на једнократно новчано давање  породиљи за другорођено дете у износу од 10.000 динарa, право на једнократно новчано давање породиљи за трећерођено дете у износу од 30.000 динара и право на новчано давање породиљи за близанце у износу од 25.000 динара по детету, односно укупно 50.000 динара. Једно право не искључује друго, на сва ова права се додају и републичка права од 106.000,00 динара за прво дете, 245.000,00 динара за друго дете (две године по 10.000 динара), за треће 10 година по 12.000 динара, а за четврто дете 10 година по 18.000 динара. 

Месечна исплата запосленим и незапосленим породиљама је редовна. Такође смо омогућили  додатну финансијску подршку како породиљама тако и породицама са децом.  У Београду се годишње роди од 18.000 до 20.000 беба. Важно је да свака породиља добије помоћ града и још важније је да се та помоћ исплаћује на време и без кашњења. За новчано давање породиљама у 2019. години исплаћено је 414.735.000 динара за 17.977 решења. У 2020. години, буџет за ове намене Секретаријата за социјалну заштиту је повећан и износи 469.700.000 динара.