петак, 28. фебруар 2020.

Потписани уговори за пројекте цркава и верских заједница

Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић потписао је уговоре са представницима цркава и верских заједница чији су пројекти изабрани на јавном конкурсу. Програми и пројекти цркава и верских заједница које Општина Земун из буџета финансира и суфинансира односе се на рестаурацију и конзервацију зидова Храма Светог оца Николаја, инвестиционо одржавање објекта Храма Свете Тројице, уређење Парохијског дома Храма Великомученика кнеза Лазара у Земун пољу, уређење сале Парохијског дома Храма Светог пророка Илије у насељу Грмовац, уређење Жупне дворане Цркве Узнесења блажене дјевице Марије. Такође, за потребе црквене општине Угриновци опредељена су средства за реконструкцију и санацију звоника храма. 

Заменик председника општине Дамир Ковачевић истакао је да општина у континуитету ради на очувању културно-историјског блага, будући да су земунске цркве истовремено и споменици културе. 

– На овај начин чувамо духовни идентитет народа, негујемо мултикултуралност и мултиконфесионалност, што је особеност Земуна, и подржавамо деловање верских заједница у локaлној средини – истакао је Ковачевић.  

Одлука о избору пројеката цркава и верских заједница донета је 24. фебруара 2020. године.