среда, 1. април 2020.

Никодијевић: Продавнице од данас раде до 15 часова, а пијаце неће радити до даљег

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је за Јутарњи програм ТВ Хепи да екипе ЈКП „Градска чистоћа”, поред тога што одржавају чистоћу у граду, са 16 пикап возила дезинфикују и улице града.

Никодијевић је појаснио да се користе посебна мултифункционална возила за дезинфекцију унутарблоковских површина, јер цистерне су превише велике за такав посао.

– Јуче смо кренули са општинама Нови Београд и Земун где су улице, као што су то и друге, третиране хлором. Са том праксом почели смо пре десетак дана и ове екипе раде огроман посао. Хлор је домаће производње, а производи се у фирми „Прва искра” у Баричу. Неке београдске општине третиране су тим средством и раније, на пример са њим је вршена дезинфекција улица у Обреновцу након поплава. Оно је потпуно безопасно и за људе и за животиње. Такође, овим путем позивам суграђане да искоришћени материјал за заштиту, попут једнократних маски и рукавица које се воде као инфективни отпад, не бацају свуда, већ да одлажу на посебан начин како не би угрозили никог другог – рекао је он.

Председник Скупштине града је нагласио да пијаце не раде и да ће на сајту предузећа „Градске пијаце” бити објављени контакти свих оних произвођача који могу да имају кућну доставу.

– Ова акција је покренута искључиво из разлога да се помогне индивидуалним произвођачима пољопривредних производа, који сада немају где да продају. Велико село, Сланци и цео тај крај општине Палилуле представљају једну огромну производњу. Довољно пољопривредних производа воћа и поврћа има и у маркетима који су одлично опремљени – навео је Никодијевић и додао да ће контакти ускоро бити доступни суграђанима на сајту „Пијаца”.

Говорећи о раду продавница и објеката услужних делатности, он је истакао да ће продавнице од данас радити до 15 часова радним данима, а викендом до 13 часова због забране кретања, која почиње у 17 часова, односно викендом у 15 часова.

– Фризерски салони могу да раде ако имају једног клијента у објекту и заштитну опрему. То исто важи и за кладионице. Оне су отворене, али могу да приме за једним шалтером само једну муштерију, која не сме унутра да се задржава и да седи. Морам да нагласим да нам сада због смањења посла помажу кладионице, те нам је тако јуче помогла кладионица „Моцарт” која нам је обезбедила превоз и помоћ у људству – поручио је Никодијевић.

Како каже, од многих мера које је Град Београд увео, једна од њих су и електронске пријаве за место у вртићу од 30. марта.

– Ова пракса је и раније примењивана, али ју је користило око 50 одсто родитеља. Сада је због ових околности онлајн пријава једино решење. Пријава је доступна од 30. марта до 15. маја и сви подаци који буду унесени, Секретаријат за образовање и дечју заштиту ће их проверавати. Свако ко се не буде снашао са овом врстом пријаве, може да позове надлежни секретаријат и добије појашњење. Времена има довољно, као и места у вртићима  – рекао је он.

Као једну од највећих мера коју је Београд предузео за помоћ старијим суграђанима којима је забрањено кретање, Никодијевић је навео волонтерске центре и кол-центре.

– Волонтери раде огроман посао за наш град и наше суграђане. Да нема оних који најстарије снабдевају храном и лековима, питање је како би се ова ситуација одвијала и како бисмо могли да уведемо мере забране кретања за старије од 65 година. Свака част волонтерима, обишао сам их и они су добро организовани. Имају ИД картице и тачно се зна који волонтер иде на коју адресу, са ким комуницира и коју врсту услуге је извршио тог дана. Пре свега, све то је ради безбедности наших најстаријих суграђана, али и због спречавања ширења вируса, да би се знало ко је са ким био у конакту – објаснио је председник градске скупштине.

Град је увео, рекао је Никодијевић, и коридорске линије како би сви запослени који раде у овим условима могли да користе превоз и врате се кући.

– Људи за које се највише и најургентније координишу и организују коридорске линије јесу здравствени радници. Коридорских линија је довољно, али уведена је и могућност да својим превозом долазе на посао и имају бесплатан паркинг док траје ванредна ситуација. Они који немају сопствени превоз, користе коридорски превоз који је 20 до 30 одсто попуњен, што је и био циљ како се не би стварале гужве – рекао је он и додао да Град Београд своје мере усклађује са републичким и да су измене могуће из дана у дан у зависности од ситуације.