среда, 1. април 2020.

Весић: Спортске дворане – привремене болнице, апелујем на грађане да максимално поштују мере Владе

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је гостујући на ТВ Пинк да евентуална одлука о двадесетчетворочасовној забрани кретања зависи искључиво од понашања Београђана. Он је рекао да до такве одлуке неће доћи уколико се будемо понашали озбиљно и поштовали све мере Владе, као и оно што нам кажу епидемиолози. 

– Са друге стране, уколико се део грађана буде понашао као до сада, а реч је о мањини која не поштује никакве препоруке и угрожава друге, забрана кретања током 24 сата ће бити потребна. Молим грађане Београда да разумеју, а знам да већина то разуме и захваљујем им на томе, да је ситуација веома озбиљна и да људи умиру. У Америци умире много људи, Шпанија је јуче увела забрану кретања током целог дана, постоје пацијенти који су преминули а имали су око 40 година и не смемо се руководити геслом „неће мене вирус” или „уколико ми се догоди, проћи ћу са благим симптомима” – рекао је Весић.

Према његовим речима, Војска данас почиње да распоређује кревете у Хали „Ранко Жеравица” на Новом Београду, сутра ће почети у Хали „Алекандар Николић”, у суботу у „Штарк арени”, с обзиром на то да ће тамо до петка трајти припрема пакета за пензионере који имају примања мања од 30.000 динара. 

– Пакети би требало да буду подељени до краја недеље, евентуално до понедељка или уторка. Правимо три импровизоване болнице јер је ситуација драматична. Јуче су грађани Београда добили поруке од Градског штаба и епидемиолога, који воде ову борбу и који су потврдили да је ситуација драматична. Апелујем да се понашање промени и да се не понови слика од минулог викенда када су сва излетишта била пуна. У том случају може да нам се догоди сценарио Италије или Шпаније, где је јуче било преко 800 мртвих. Град је тражио да се затворе јавна излетишта, а да ли ће Републички штаб донети ту одлуку, зависи од понашања људи. Није могуће да имамо окупљања људи у ситуацији док епидемиолошким мерама покушавамо да онемогућимо управо такве ствари. Борба за животе људи је суштина борбе против епидемије. Јуче смо имали ширење лажних вести о томе како ће данас бити уведена забрана кретања од 24 сата. Такође, јуче се догодило да су поједини управници стамбених зграда, као и представници појединих општина, наводно дезинфиковали зграде и причали људима да су на снази политичке мере. Апелујем да се престане са политизовањем ове ситуације. Док ово говорим, мислим на мањину која се понаша као да се ништа не дешава. Јуче је генерални секретар Уједињених нација рекао да је ово највећа светска криза после Другог светског рата, који је однео десетине милиона живота – нагласио је Весић. 

Он је додао да ће импровизована болница у „Штарк арени” моћи да прими 1.500 људи, док ће дворане „Ранко Жеравица” и „Александар Николић” бити мањег капацитета, а укупно би требало да у тим објектима буде око 2.500 људи. 

– Дворански простор ће бити дезинфикован, а „Арена” предата Војсци на располагање у суботу у 12 сати. Сигурно је да не бисмо правили привремене болнице да ситуација није драматична. Београд је највеће жариште вируса корона у нашој земљи и морамо се понашати у складу са тим. Одлуке које предлажу епидемиолози, а спроводи Влада Републике Србије, спасавају животе. Када је уведена одлука да старији од 65 године не смеју да напуштају станове, имали смо хајку. Сада имамо податак да је код нас само 20 одсто заражених у тој старосној категорији док је у Италији тај проценат 60 одсто. Само та одлука спасила је хиљаде живота наших суграђана – рекао је заменик градоначелника. 

Весић је истакао да ће данас добити извештај од Секретаријата за социјалну заштиту о стању у установама које воде бригу о старим лицима.

– Јуче сам тим поводом разговарао са премијерком и ресорним министром Ђорђевићем. Државни домови за старе су у потпности под контролом, само у Београду постоји око 90 приватних установа тог типа. Јуче се појавила вест да је у једном дому неколико људи заражено, укључујући и власницу, па су људи из Секретаријата за социјалну заштиту, упркос чињеници да то није градска надлежност, обавили разговоре и обишли домове. Извештај ћемо доставити Влади како би се предузеле одговарајуће мере у приватним домовима за старе. Имамо пуну подршку премијерке у овом случају, али и у свему другом што радимо како би Београђани били што заштићенији – рекао је Весић. 

Он је подсетио да је Град јуче почео са дезинфекцијом међублоковског простора на Новом Београду и у Земуну. 

– То се ради полисирћетном киселином на бази течног кисеоника из 16 возила, која обично запрашују комарце. Та хемикалија употребљава се према препорукама Светске здравствене организације. „Градска чистоћа” дезинфикује улице хлором, док наведеним методом дезинфикујемо и остатак јавног простора. Данас почињемо са истим послом на Савском венцу, Врачару и Старом граду, а до краја недеље требало би да свих 10 централних градских општина буде дезинфиковано на овај начин. Након свега, поступак се понавља сваке недеље. Јавно комунално предузеће „Градско стамбено” јуче је добило новац како би купило средства за дезинфекцију свих улаза у зграде на територији града Београда. Општине су добиле налог да почну са ангажовањем фирми како би овај посао био обављен. То ће допринети додатној заштити грађана. Јутрос ме је директор једне компаније и обавестио да 16 возила из којих може да се врши дезинфекција ставља на располагање Граду Београду. Као што се види у овој ситуацији, људи заиста раде племените ствари и то су прави хероји Београда – поручио је Весић. 

Има довољно дезинфекционих средстава, навео је Весић и апеловао на скупштине станара да се организују и јаве својим општинама.

– Ми ћемо помоћи да се дезинфикују зграде. Сви би требали да будемо солидарни, да водимо рачуна једни о другима, јер ово није уобичајена ситуација. Ово су ванредне мере у којима се боримо за људске животе. Ако један живот спасемо једном мером, та мера је успела. Двадесетчетворочасовна забрана кретања још није донета, а да ли ће бити, зависи од нас самих. Ако се будемо придржавали ових мера, онда то неће бити потребно – рекао је Весић.

Говорећи о организацији живота у српској престоници, Весић је истакао да се 406.000 људи налази у карантину, а то су грађани старији од 65 година. 

– Преко волонтерских центара и пакета помоћи покушавамо да помогнемо тим људима. То радимо заиста добро, на терену имамо преко 1.000 волонтера сваког дана, све комуналне службе морају да функционишу, а наш највећи изазов је да градилишта у граду раде, јер она значе живот после вируса корона. Уколико градилишта стану, онда ће нам бити много теже када се заврши епидемија. Због тога свакодневно облиазмо градилишта, храбримо раднике и њихове послодавце да наставе да раде. Сваки динар који се уложи у грађевинску индустрију мултиплицира се пута три у бруто домаћем производу наше земље. Срећан сам што у Београду ниједно градилиште није стало, чак ни код приватних компанија. Људи раде, улажу и верују у ову земљу. Као што се донетим мерама боримо за животе људи, овде се боримо за будућност људи да бисмо када се све ово заврши имали земљу која се развија и нова радна места – рекао је Весић.

Главни урбаниста Марко Стојчић је приликом обиласка радова у Булевару патријарха Павла у Раковици рекао за ТВ Пинк да је то један од најважнијих пројеката у смислу саобраћајне инфраструктуре, те да ће та саобраћајница бити алтернатива мосту „Газела”.

– Будућа саобраћајница ће тај део града повезивати са Новим Београдом преко Моста на Ади и даље Булеваром хероја са Кошара. Гради се саобраћајница са четири траке и трамвајском баштицом за два смера. Тренутно се полажу цеви за фекалну, кишну и водоводну мрежу, а након тога следи постављање свих слојева за коловозну конструкцију. Очекујемо да у наредној години све буде завршено, али нећемо то прецизирати, јер много тога зависи и од неких препрека као што је у овом случају ванредно стање. Ми инсистирамо на томе да све радове које смо започели завршимо иако је ванредно стање – казао је Стојчић.

Важни радови за Град Београд, који су у току, неће стати све док Влада Републике Србије не донесе другачију одлуку. 

– Завршићемо Савски трг до краја јуна и пасарелу код Бетон хале до лета. Користимо прилику умањеног саобраћај да несметано што више посла урадимо. Грађевинска оператива је важна за Град Београд и Републику Србију, јер је грађевинарство у Београду стуб економије Србије. Из тог разлога не смемо да дозволимо да се стане са грађевинским пословима – навео је Стојчић.

Што се тиче радова на јавним површинама, Стојчић је рекао да су на тим пословима ангажовани веома добри извођаћи, те да они са умањеним бројем радника обављају све послове, прате се рокови и нема застоја.

– Већина приватних градилишта ради. Грађевински радници су мање изложени ширењу вируса јер раде на отовреном и немају потребу да буду концентрисани на једном простору. Ми сугеришемо свакој грађевинској фирми да поштују обавезу и дају радницима заштитну опрему – нагласио је Стојчић.