среда, 1. април 2020.

Градоначелник Радојичић: Град Београд у петак почиње дезинфекцију и улаза стамбених зграда

Градски штаб за ванредне ситуације усвојио је наредбу по којој се општинским штабовима налаже да организују дистрибуцију средства за дезинфекцију на бази хлора скупштинама станара у стамбеним зградама. Циљ је да се што пре крене са чишћењем свих површина на којима се према до сада доступним подацима Светске здравствене организације може задржати вирус COVID-19, као што су степениште, заједничке просторије, гелендери, лифтови, звона и друго, истакао је командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Градоначелниик Београда је објаснио да ће Град Београд обезбедити довољну количину средстава за дезинфекцију улаза, док ће општински штабови за ванредне ситуације одредити места за дистрибуцију и позвати управнике зграда да преузму како неопходна средства, тако и детаљно стручно упутство за поступање.

– У складу са упутством, радиће се у одређено доба дана и уз поштовање свих епидемиолошких мера и мера заштите лица која ће спроводити чишћење, а о сваком поступку ће се водити евиденција – рекао је Радојичић и додао да ће ова средства бити доступна од петка.

Упоредо са овом активношћу, општинским штабовима за ванредне ситуације наложено је да на најефикаснији начин ангажују капацитете привредних субјеката који се баве хигијенским третирањем површина у улазима зграда, у циљу додатне заштите становништва. Такође, Завод за биоциде и медицинску екологију спроводиће по стамбеним зградама свој годишњи програм дератизације, како не би дошло до потенцијалног умножавања преносиоца и појава које би погоршале епидемиолошку ситуацију. Приликом дератизације, спроводиће се и професионална дезинфекција у улазима стамбених зграда.

Градоначелник Радојичић је данас обишао просторије Завода за биоциде и медицинску екологију, где ће се од петка радити PCR тестирање COVID-19 узорака.

– У току су завршне припреме, преостало је да се сутра изврши обука, како би се лабораторија Завода ставила на располагање републичким органима ванредног стања и тиме увећали укупни капацитети за анализу тестова. Републички кризни штаб је организовао масовно тестирање и анализу, а Град Београд и на овај начин даје свој допринос заједничким напорима у спровођењу активних мера за што брже сузбијање епидемије – рекао је градоначелник.

Радојичић је истакао да је Завод за биоциде и медицинску екологију установа која у борби против вируса корона има најзахтевнији посао, да дезинфикује просторе од виталног значаја, као што су домови здравља, установе социјалне заштите, возила градског превоза, санитети Хитне помоћи и друго.

– Посетом сам желео да им пружим подршку за вршење додатне активности која их очекује, као и да се као градоначелник и лекар уверим да ће од петка све бити спремно и безбедно за вршење тестирања – рекао је градоначелник Београда.