среда, 1. април 2020.

Радојичић: Дезинфекција на што већој површини у Београду

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић рекао је данас да кризни штаб у Београду заседа сваки дан, те да се најновије мере тичу даље дезинфекције у циљу спречавања ширења вируса корона. Он је гостујући у „Београдској хроници” прецизирао да се нова мера односи на дезинфекцију стамбених улаза.

– У Београду има око 220 хиљада стамбених улаза и дали смо наредбу да се дистрибуција дезинфицијенса скупштинама станара обави посредством општинских штабова за ванредне ситуације. Реч је о средству које уништава вирус, али није штетно по људе. Имаћемо 22 велика танка, која ће бити распоређена по граду, а општине су дужне да организују дистрибуцију до стамбених објеката – навео је Радојичић.

Осим тога, додао је он, општински штабови имају инструкцију да ангажују предузећа која се баве хигијеном, дезинфекцијом, дератизацијом и дезинсекцијом, како би се појачала ова мера. С треће стране, у оквиру својих редовних активности, посао ће обављати и Завод за биоциде и медицинску екологију. 

– Ниједна од ових мера неће додатно коштати грађане. Циљ нам је да дезинфекцију обавимо на што већој површини и то на поменути троструки начин – истакао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да ће Комунална милиција појачати контролу паркова и градских излетишта и скретати пажњу грађанима на опасност и на то да непоштовање мера може довести до катастрофалног сценарија. 

Радојичић се осврнуо и на рад домова за старе, прецизирајући да у Београду у оквиру Геронтолошког центра Београд раде четири државна дома за старе, као и 172 приватна објекта. Иако су у надлежности ресорног министарства, Град Београд се укључио у проверу стања у њима, тако да је до данашњег дана провера обављена у 130 објеката. Секретаријат за социјалну заштиту добио је информацију да нема проблема, али ће се активности наставити јер се ово питање показало као изузетно важно због последица у домовима за старе у појединим европским државама. 

Кад је реч о нашим старијим суграђанима, нагласио је градоначелник, волонтери су врло активни, и то у свим општинама.

– Сви Београђани имају исти третман и важно је да свим старијим суграђанима у овим тренуцима пружимо адекватну помоћ – нагласио је градоначелник.

Први човек Београда истакао је и да је од данас доступан рачун за донације јер се Граду Београду, са жељом да донира средства, јавио велики број људи, нарочито из иностранства. 

Градоначелник Радојичић позвао је још једном суграђане да буду дисциплиновани и да поштују мере државе и Града.