понедељак, 6. април 2020.

Никодијевић: Не заборављамо жртве нацистичког бомбардовања Београда

Поводом Дана сећања на жртве шестоаприлског бомбардовања Београда, председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на спомен-обележје у Алеји жртава бомбардовања Београда 1941. године на Новом гробљу. Венце је положио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Никодијевић је овом приликом истакао да, без обзира на ванредно стање и ванредне околности у Србији, постоје историјски датуми које никако не смемо да заборавимо и које са дужном пажњом морамо да обележавамо.  

– Један од најважнијих и најтужнијих датума у историји Београда свакако јесте 6. април 1941. године, а данас обележавамо 79. годишњицу од нацистичког бомбардовања Београда. Са дужном пажњом сећамо се између 2.500 и 4.000 жртава, људи који су страдали у четвородневном бомбардовању Београда. Исто тако, одајемо почаст и свим оним невино страдалим људима у Другом светском рату, али и онима који су своје животе дали за слободу нашег народа – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је веома важно да се у оваквим приликама истакне наша улога у Другом светском рату. 

– Са поносом истичемо нашу борбу против фашизма, као и то што смо се изборили за модерну послератну Европу – истакао је председник градског парламента.

Посебно је нагласио да фашизам никада није у потпуности нестао, те да једино сталним учењем и понављањем будућим генерацијама o тим немилим догађаја можемо спречити да нам се овако нешто понови.

– Као држава и друштво баштинимо тековине победе над фашизмом и модерне послератне Европе која се, пре свега, заснива на слободи, једнакости и равноправности међу људима, државама и народима. Без обзира на околности, и убудуће ћемо се сваке године са дужним пијететом сећати свих невиних жртава Другог светског рата – закључио је Никодијевић.

Министар Зоран Ђорђевић нагласио је да, без обзира на околности, немамо права да заборавимо оно што се десило 6. априла 1941. године. 

–  Не смемо да заборавимо тај монструозни чин и све невине жртве које су тога дана страдале. Зато морамо да чувамо успомену на њих, али и на све оне који су у борби против фашизма касније дали своје животе да би наша земља била слободна. Са поносом данас можемо да кажемо да смо земља која је увек била на правој страни и која ће и убудуће гајити слободарску традицију. Наше будуће генерације едуковаћемо како то никада не би заборавили – рекао је Ђорђевић.