субота, 30. мај 2020.

Завршни радови на изградњи пристана у Земуну

Председник градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима, који су готово три године радили на реализацији овог пројекта, обишао је завршне радове на изградњи међународног путничког пристаништа и међу првима прешао новопостављени мост између обале и платоа за искрцавање путника у дужини од 54,5 метара.

– Градска општина Земун је иницирала овај пројекат јер жели да у потпуности искористи потенцијал који има, како близину ауто-пута и аеродрома, тако и чињеницу да река Дунав протиче кроз нашу општину. Изградњом пристаништа повећавамо могућности развоја туризма као веома значајне привредне гране. Велики број туриста и данас обилази Земун, јер имамо шта да понудимо, попут Земунског кеја, аласких ресторана, тврђаве Гардош, старог јеврејског гробља, градског парка, уређену пешачку зону и велики број манифестација на отвореном простору. „Лето на Гардошу” прошле је године посетило више од 30.000 туриста, а наша жеља је да се овај број удвостручи – рекао је Матић. 

Градска општина Земун финансирала је израду пројекта за добијање грађевинске дозволе и предала га Агенцији за управљање лукама. Средства су обезбеђена по конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација преко ЈВП „Београд воде”, а део средстава за извођење обезбедила је и Агенција за управљање лукама. 

Влада Републике Србије је још 2014. године донела Уредбу о утврђивању лучког подручја путничког пристаништа отвореног за међународни саобраћај у градској општини Земун, све према плановима просторног уређења и планској документацији која се односи на управљање водама, па је тада одређена и парцела на којој је могуће изградити овакво пристаниште. У току је рад на реализацији друге фазе која, између осталог, подразумева постављање понтона на већ изграђене стубове.

Градска општина Земун, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенција за управљање лукама и ЈП „Београд воде”, 2018. године потписали су уговор којим су утврдили међусобна права и обавезе, које су биле предуслов за све припремне радње до расписивања јавне набавке за избор извођача радова на изградњи пристана. 

Добијањем другог дела грађевинске дозволе створени су сви услови да први путнички бродови овога лета уплове у земунску луку.