понедељак, 1. јун 2020.

Почиње санација „дивљих” депонија

У сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине, ЈКП „Градска чистоћа” почиње данас санацију „дивљих” депонија у Београду, саопштено је из овог предузећа.

Насеље Петровчић у општини Сурчин је прва локација с које ће се уклонити нелегално сметлиште са око 2.700 кубика разног отпада.

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић је истако да се на терену у Петровчићу налазе два подизача са рол-контејнерима запремине од по 30 кубика, грађевинска машина, два транспортна возила и једна претоварна станица носивости до 90 кубика.

– Због велике површине на којој се налази ова нелегална депонија, уз сву механизацију и бројно људство, за санирање ће нам бити потребно од седам до десет дана. Негативне последице неодговорног понашања појединаца највише осећају људи који живе у близини „дивљих” депонија и зато апелујем на све суграђане да отпад одлажу у складу са прописима. Нелегална сметлишта не руже само слику Београда већ изузетно неповољно делују на животну средину, погодују повећању броја глодара и изазивају загађење земљишта. Уклањање оваквих депонија изискује и велике финансијске трошкове, а тај новац би, уместо у санацију сметлишта, могао бити уложен у побољшање комуналног система града, што би много више значило свим становницима главног града – рекао је Попадић и додао да за очување здраве животне средине имамо много више разлога, него да се према њој опходимо несавесно, јер ћемо у будућности скупо платити данак природи.

Истакао је да ће ЈКП „Градска чистоћа” наставити да одговара на све изазове професионално и ефикасно.

– Да бисмо квалитетно живели у великом граду, који се из дана у дан шири и расте, што носи неке своје изазове, попут повећања загађености ваздуха, морамо се трудити да га одржавамо чистим и уредним, а што зависи искључиво од нас самих. Београд је наш дом и тако и треба да се односимо према њему. Само ће одговорно понашање појединца према отпаду дати праве резултате – закључио је Попадић.