четвртак, 4. јун 2020.

Недеља бесплатног одношења кабастог отпада

ЈКП „Градска чистоћа” организује акцију бесплатног одношења кабастог отпада која ће, уместо уобичајено сваког првог викенда у месецу, овога пута бити продужена и трајати седам дана, почев од 6. до 12. јуна, саопштавају из овог градског предузећа.

Током недеље бесплатног одношења кабастих ствари, суграђани који располажу већим количинама тог отпада, треба да се јаве „Градској чистоћи” бесплатним позивом на број телефона 0800/000-807, како би обавестили екипе предузећа о количини отпада и локацији на којој ће га оставити. Радници „Чистоће” ће убрзо изаћи на терен и уклонити отпад, како се не би гомилао на јавним површинама и ометао пешаке и саобраћај.

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић подсећа да се услуга одношења кабастог отпада сваког другог дана, изузев првог викенда у месецу, наплаћује у складу са ценовником тог предузећа.

– Кабасти отпад је често саставни део „дивљих” депонија. ЈКП „Градска чистоћа” у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине почело је акцију санирања 24 такве депоније на територији осам београдских општина. Како би се смањила могућност поновног формирања нелегалних сметлишта, „Чистоћа” је покренула различите едукативне кампање и акције попут бесплатног одношења кабастог отпада сваког првог викенда у месецу. Према досадашњем искуству, знамо да се са лепим временом повећава и количина кабастог отпада на београдским улицама, вероватно услед реновирања и преуређења домова. Зато смо одлучили да и ове године изађемо у сусрет суграђанима и олакшамо им одношење кабастог отпада. Физичка лица ће током целе наредне недеље моћи да оставе непотребне кабасте ствари испред својих дворишта или поред најближих контејнера, одакле ће их наше екипе однети без икакве новчане накнаде – каже Попадић и напомиње да у кабасти отпад не спада шут и други грађевински отпад.

Одношење кабастог отпада бесплатно је само за физичка лица. Правни субјекти и предузетници услугу одношења кабастог отпада могу користити кад год имају потребу за тим и по изузетно повољним ценама, а услуга се плаћа по кубном метру однетог отпада и броју утрошених сати. Све информације о ценама и услугама „Градске чистоће” доступне су и на сајту www.gradskacistoca.rs.

„Чистоћа” апелује на суграђане да искористе ову бесплатну акцију како се кабасти отпад не би гомилао на јавним површинама осталим данима у месецу, када несавесни појединци, у жељи да избегну плаћање ове услуге, кабасти отпад остављају на за то непредвиђене јавне површине.